Медия без
политическа реклама

България засили охраната на точните обекти, похвали се премиерът

МВР повишава защитата на АЕЦ "Козлодуй" заради военните действия в Украйна

25 Февр. 2022
Илияна Кирилова

Определили сме точните обекти за национална сигурност и сме засилили охраната. Включили сме и нетрадиционни инфраструктури, за да сме сигурни, че няма заплаха от когото и да било. Това обяви премиерът Кирил Петков, цитиран от Би Ти Ви.

Той обяви, че има 10 различни оперативни групи и всяка от тях има бюджет. Част от групите били примерно за попълване на военните резерви за част от продуктите, които липсват, за допълване на горивата. „Така че то не е само за Украйна“, заяви Кирил Петков.

Той допълни, че в момента няма липси на хранителни продукти на пазара в България.

„Сега преглеждаме всяко едно от важните неща и гледаме всякакви сценарии. Всички неща, които са ни липсвали, трябва да се прегледат, за да сме готови. Аз не вярвам, че има опасност за българското население, но трябва да използваме тази криза, за да вкараме системата в готовност“, добави Петков.

Както във всяка една от системите в България, и здравната, и образователната, всичките тези системи са с такива огромни дефицити, за съжаление и отбраната. Инвестицията в отбрана е била частична и несвързана, примерно купуват се бойни машини, но няма предаватели, каза още премиерът.

МВР повишава охраната на АЕЦ "Козлодуй" заради военните действия в Украйна

Охраната на четирите стратегически обекта, свързани с националната сигурност на страната, които се намират в област Враца, от вчера е поета изцяло от служители на областната дирекция (ОД) на МВР, съобщи директорът Цветко Нинов на извънредно заседание на Областния съвет за сигурност, цитиран от БТА.

Заседанието бе свикано от областния управител на Враца Стефан Красимиров заради започналите военни действия в Украйна. Директорът на ОД на МВР посочи, че от четирите обекта особено внимание е отделено на защитата и охраната на АЕЦ "Козлодуй". На площадката на атомната централа се намира и друг обект - Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" и изграждащото се национално хранилище за ниско- и среднорадиоактивни отпадъци към него, допълни Цветко Нинов. Разширен е периметърът на проверка на достъпа в АЕЦ "Козлодуй", като за изпълнение на тази задача са включени и силите на подразделението на "Гранична полиция" в Козлодуй, отбеляза Нинов. Другите стратегически обекти са газохранилището в село Чирен и газоразпределителната станция на топлофикационното дружество във Враца - за тях също са предприети допълнителни мерки за сигурност, съобщава "Труд".

ОД на МВР е започнало проверки на охраната на обекти, които могат да бъдат потенциална мишена на терористични атаки като язовирни стени, складове за взривни материали и други. Проведени са срещи с частните охранителни фирми и собствениците на магазини за продажба на оръжие и боеприпаси. В цялата област от вчера е засилено полицейското присъствие с целия наличен състав на дирекцията на МВР и хората трябва да са спокойни, каза още Цветко Нинов. "За населението в България, в частност в област Враца, няма никаква опасност, свързана със ситуацията в Украйна", каза областният управител Стефан Красимиров.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата