Quantcast
България ще обучава украински бойни санитари на наша територия | СЕГА
facebook
twitter

България

България ще обучава украински бойни санитари на наша територия

Това e роля, която страната е поискала и е получила в мисията на ЕС за подпомагане на Киев
550
 БГНЕС архив

България ще обучава на наша територия бойни санитари за украинската армия. Това става ясно от официално съобщение на Министерство на отбраната.

Ден по-рано министрите от служебния кабинет на Гълъб Донев приеха решение, с което декларират готовността на България за принос към мисията на ЕС за подпомагане на Украйна (EU МАМ). Мисията се провежда в рамките на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС. Решението за националния принос взе Министерският съвет в изпълнение на решение на Народното събрание от 3 ноември 2022 г.  

Министрите от служебния кабинет на Гълъб Донев приеха решение, с което декларират готовността на България за принос към мисията на ЕС за подпомагане на Украйна (EU МАМ). Мисията се провежда в рамките на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС с първоначална продължителност 2  години от началото

В четвъртък Министерство на отбраната се опита да даде някакви подробности за това какво точно може да е българският принос във въпросната мисия. От съобщението обаче се разбира единствено, че с решението на МС България декларира готовността си за участие в тренировъчната мисия. Посочва се, че подготовката ще се проведе на територията на Федерална Република Германия, Република Полша и други държави-членки на ЕС, посочват от МО.

Веднага след това става ясно, че все пак нещо ще се проведе и на българска територия, и че ще има и някакво българско участие.  "Предвижда се и в обхвата на българското участие, след съгласуване с украинската страна, на територията на Република България да се проведе обучение с един модул за подготовка на бойни санитари (до 15 военнослужещи на месец, до 4 модула в рамките на година)", пишат от Министерство на отбраната.

Парламентът одобри страната ни да предостави военна помощ на Украйна. Решение, което подкрепя такава мярка, беше одобрено вчера на общо заседание на парламентарните комисии по външна политика и по отбрана, и днес, след близо 4-часово обсъждане, беше прието и в пленарната зала. Подкрепиха го 175 депу

След решение на Съвета „Външни работи“ от 17 октомври 2022 г., ЕС установява тренировъчната мисия за подпомагане на Украйна EUMAM UА. Тя има „неизпълнителен“ мандат, което означава без използване на сила и е с първоначална продължителност от две години. 

Целта е да допринесе за подобряване чрез обучение и тренировка на военните способности на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). За постигането на тази цел EUMAM UА ще предоставя на ВСУ индивидуална и колективна подготовка на тактическо ниво, специализирано обучение на личен състав, подготовка на бойни формирования за териториална отбрана и предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси за подготовка на формирования от въоръжените сили на Украйна. 

Още

Народното събрание най-сетне обяви за геноцид Гладомора в Украйна

01.02.2023

Обновена

709
Евросъюзът ще обучи 30 000 украинци да воюват със западно оръжие

01.02.2023

9
Гешев се хвали в САЩ с дела и гонене на руски шпиони в България

01.02.2023

3806