facebook
twitter

България

БСК иска обяснение от Цачева за трусовете в Търговския регистър

97
Илияна Кирилова

Българската стопанска камара (БСК) поиска обяснение от министъра на правосъдието Цецка Цачева и директорката на Агенцията по вписванията Габриела Козарева за поредната криза в Търговския регистър. 

Управлението на Агенцията по вписванията е хаотично и непрозрачно и това води до несигурност и непредвидимост за бизнеса, се казва в писмо на бизнес организацията, изпратено и до медиите. Тя настоява да бъдат оповестени причините, довели до 19-дневния срив на Търговския регистър през август, както и какви мерки ще се вземат за нормалното му функциониране сега. 

Поводът е обявената в края на миналата седмица спешна обществена поръчка, с която от агенцията търсят 120 терабайта дисково пространство за управлявания от нея Търговски регистър, защото до 20 дни ще бъде изчерпано мястото за съхранение на данните му и той ще бъде поставен в риск.

От БСК се опасяват, че дори и поръчката да бъде проведена успешно и да бъде избран изпълнител, заради кратките срокове функционирането на информационните регистри ще е изложено на голям риск. Според тях е неприемлива и опасна тезата на агенцията, че не знае какво е техническото състояние на дисковите масиви, на които съхранява данните от поверените й регистри, както и че не е била длъжна да предвиди и управлява риска от настъпване на технически дефект.

Обществената поръчка за допълнителното дисково пространство не се прави с конкурс, а с директни покани, пратени до 4 фирми – "Сиенсис" АД, ССАРМ ЕООД, "Парафлоу Комуникейшънс" ООД и "Телелинк бизнес сървисис" ЕАД. Прогнозната цена е 190 хил. лв. без ДДС, а офертите се чакат до сряда, 17 октомври.

Въпреки че прави поръчката на пожар, агенцията твърди, че няма опасност от блокиране на регистъра.

Все още няма коментари

Още

Цачева се оправда с прокуратурата за Търговския регистър

Людмил Илиев

18.10.2018

404
Търговският регистър пак е пред криза
Фирмата, която поддържа Търговския регистър, ще дигитализира архива за културното наследство

06.09.2018

1086 12

Влез или се регистрирай за да коментираш