facebook
twitter

България

БСК иска обяснение от Цачева за трусовете в Търговския регистър

105
Илияна Кирилова

Българската стопанска камара (БСК) поиска обяснение от министъра на правосъдието Цецка Цачева и директорката на Агенцията по вписванията Габриела Козарева за поредната криза в Търговския регистър. 

Управлението на Агенцията по вписванията е хаотично и непрозрачно и това води до несигурност и непредвидимост за бизнеса, се казва в писмо на бизнес организацията, изпратено и до медиите. Тя настоява да бъдат оповестени причините, довели до 19-дневния срив на Търговския регистър през август, както и какви мерки ще се вземат за нормалното му функциониране сега. 

Поводът е обявената в края на миналата седмица спешна обществена поръчка, с която от агенцията търсят 120 терабайта дисково пространство за управлявания от нея Търговски регистър, защото до 20 дни ще бъде изчерпано мястото за съхранение на данните му и той ще бъде поставен в риск.

От БСК се опасяват, че дори и поръчката да бъде проведена успешно и да бъде избран изпълнител, заради кратките срокове функционирането на информационните регистри ще е изложено на голям риск. Според тях е неприемлива и опасна тезата на агенцията, че не знае какво е техническото състояние на дисковите масиви, на които съхранява данните от поверените й регистри, както и че не е била длъжна да предвиди и управлява риска от настъпване на технически дефект.

Обществената поръчка за допълнителното дисково пространство не се прави с конкурс, а с директни покани, пратени до 4 фирми – "Сиенсис" АД, ССАРМ ЕООД, "Парафлоу Комуникейшънс" ООД и "Телелинк бизнес сървисис" ЕАД. Прогнозната цена е 190 хил. лв. без ДДС, а офертите се чакат до сряда, 17 октомври.

Въпреки че прави поръчката на пожар, агенцията твърди, че няма опасност от блокиране на регистъра.

Все още няма коментари

Още

Японски гигант ще облича олимпийците ни в Токио `20
Волейболните национали ще са с дизайнерски италиански екипи

28.03.2019

28
Декларациите на "спящи" фирми пак задръстиха Търговския регистър

27.03.2019

Явор Борисов

6158

Влез или се регистрирай за да коментираш

×