facebook
twitter

Първа страница

Търговският регистър пак е пред криза

Агенцията по вписванията обяви спешна поръчка, защото след 20 дни няма да има къде да съхранява данните
ИАНМСП
Габриела Козарева

Търговският регистър, който с 19-дневния си срив през август причини огромни щети на бизнеса, отново е в рискова ситуация, ако се съди по обявена спешна обществена поръчка. На Агенцията по вписванията й трябват незабавно поне 120 терабайта дисково пространство за съхранение на данните, за да не блокира регистърът след 20 дни. Въпреки горчивия си опит от август агенцията обявява поръчката в последния възможен момент, като вместо конкурс минава на процедурата с директни покани и чака оферти до сряда.

"Всяко отлагане на доставката е свързано със значими рискове от последващо блокиране на търговския оборот в страната", пише в обявата за обществената поръчка, публикувана в интернет. Покана да дадат оферти са пратени на 4 фирми - "Сиенсис" АД, ССАРМ ЕООД, "Парафлоу Комуникейшънс" ООД и "Телелинк бизнес сървисис" ЕАД. Прогнозната цена е 190 хил. лв. без ДДС.

В мотивите се казва, че заради седмичните архивни и резервни копия, както и заради реализацията на проекти, свързани с надграждането на Търговския и на Имотния регистър, свободното дисково пространство намалява с около 1.5 терабайта на ден. В рамките на около 20 дни дисковото пространство в информационния център ще свърши, а след около 14 дни - и в резервния център в Шумен. Това ще доведе до спиране на базите данни и на функционалностите на регистрите, както и на работата на цялата ИТ инфраструктура на агенцията, пише в поръчката. 

Скандалното е, че спешността на поръчката се оправдава с непредвидения, според агенцията, срив от август. Агенцията надълго и нашироко обяснява, че вследствие на блокажа на 9 август, когато последователно дефектирали дисковете от базата данни на Търговския регистър, се стигнало до пълен срив на базата данни, бекъпа и функционалностите му. Тогава след дълго мълчание управляващите смениха директорката и назначиха Габриела Козарева. 

След като новината за поредната криза с регистъра се разнесе, Агенцията по вписванията се отрече от повечето неща, описани в мотивите за спешната поръчка. В официалното й съобщение пише, че всъщност й трябват 300 терабайта, от които само 120 са спешни. Така че всички регистри работят и няма опасност от блокаж. Спешната покупка на дисково пространство се налага, защото заради разследването на прокуратурата не трябва да се заличават никакви записи, което допълнително блокирало 80 терабайта. За по-сигурно агенцията изрично добавя, че спешната потребност от допълнително дисково пространство не е резултат от техни действия и бездействия и не може да им се вмени във вина. Няма логично обяснение защо се обявява спешна поръчка, ако няма криза.

Вицепремиерът Томислав Дончев, който след срива през август прокара решение в кабинета за създаване на хранилище за резервни копия данни от всички електронни регистри - държавен хибриден облак, не видя нищо тревожно в ситуацията. На въпрос на "Сега" той обясни, че няма риск от криза, защото държавата имала достатъчно пространство в регистрите, и дори при проблем с обществената поръчка нямало проблем със съхранението на информацията. Облакът щял да е готов до края на годината.

Министерството на правосъдието запази мълчание по въпроса, но източник на "Сега" допусна, че е възможно поръчката да се обявява като спешна, за да се избегне отмяната й от КЗК, както се е случвало преди.

 

Дежавю

Опасността Търговският регистър да спре заради липса на дисково пространство, в което се съхранява информацията, е била реална още в края на миналата година, установи "Сега". Тогава, пак по спешност, е отправена покана до избрани фирми за доставки. Според документите от сайта на Агенцията по вписванията предметът на търга е разширяване капацитета за съхранение, доставка на "лентови библиотеки за архивиране на данни" и комуникационно оборудване. Стойността й е над 3.6 млн. лв. без ДДС. Спечелена е от фирмата "Телелинк бизнес сървисис", която е сред поканените и в момента. Друго дружество, което присъства и по двете процедури, е "Сиенсис".

Миналогодишната поръчка е изпълнена в разгара на кризата с Търговския регистър от 15 август. По това време регистърът не работеше. Ако е вярно, че всекидневното постъпване на информация заема по 1.5 терабайта, още преди два месеца и старото, и новото ръководството е трябвало да знаят какво предстои и са имали достатъчно време да реагират.

В мотивите към старата обществена поръчка е записано, че нови дискове не са купувани от 2012 г. След това е описана апокалиптична картина: "Неизпълнението на обществената поръчка би могло да доведе до загубване на информация за до две седмици, в зависимост кога е настъпило събитието. Това изправя АВ пред вероятен срив на поддържаните от нея системи и невъзможност да изпълнява вменените й нормативни задължения. Последното ще доведе до пълен хаос в стопанския живот на страната, несигурност в гражданско правния оборот, неяснота при установяване правото на собственост върху недвижими имоти и многократно нараснали възможности при злоупотреби при сделките с тях, загуба на доверие към държавните институции, което би могло да доведе до тежка икономическа криза на страната", пише в мотивите.

 

СЕРИАЛ

Подобна поръчка е имало и през февруари 2016 г. Тя обаче е прекратена след обжалване пред Комисията за защита на конкуренцията от фирма "Контракс" АД. КЗК се е произнесла, че решението за откриването му е било незаконосъобразно, тъй като срокът за подаване на оферти е бил съкратен в нарушение на правилата. Това не е единствената поръчка, свързана с дисковите масиви. В края на април е обявен и друг търг - за извънгаранционна поддръжка на сървъри, дискови масиви и устройства за архивиране. Победител е "Стемо" ООД с цена над 179 хил. лв. без ДДС. Тази поръчка също е отменена от КЗК през март. Търгът е отново обявен през април тази година, а договорът - сключен през юни.

 

Ключови думи:

търговски регистър
16

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Над 400 000 фирми трябва да декларират действителните си собственици

11.02.2019

Рада Николова

5957 13
Цачева се оправда с прокуратурата за Търговския регистър

18.10.2018

Людмил Илиев

419
БСК иска обяснение от Цачева за трусовете в Търговския регистър

Коментари

Billy-Joe Winchester

120 терабайта

Тези числа за нищо ги нямат.

Братя Стругацки

Ама пък хубавица тази Козарева. облизващ се етомикон 

SuleymanTheMagn...
снимка на SuleymanTheMagnificient

Ами само можем да си изплакнем очите и да въздишаме.

SuleymanTheMagn...
снимка на SuleymanTheMagnificient

.

aldycrown

Ако е вярно, че всекидневното постъпване на информация заема по 1.5 терабайта

 Това няма как да е вярно. Всеки ден по 1.5 ТЕРАБАЙТА означава, че ПЪЛНИ некадърници са проектирали и направили негодна система.

Бях посочил в друг пост, че 1 ТЕРАБАЙТ побира текстовата информация от цялата библиотека на Trinity College, която е ОГРОМНА. Вижте сами:

 

https://www.peter.and.bilyana.net/2007/06/27/terab...

 

И това се въвежда СЕКИ БОЖИ ДЕН в България на "поразяващите калинки"...

Абсурд! Абсурд! Абсурд!

Някой е за бесене, май...

 

P.S. Сладураната Гэби дали се сеща, че "тази работа не е като онази работа"?

Danibus

ТР са го превърнали май в доходоносен бизнес със заобикаляне на ОП на ръба (и отвъд) на системния срив. И безхаберие, естествено.

p.s. Приличен фейс на снимката. Барнала се е тук там. Не знам как е на живо.

вила

Агенцията по вписванията обяви спешна поръчка, защото след 20 дни няма да има къде да

 

На територията му ДЪРЖАВАТА  е  изместена и заместена от ПОЖАРНИКАРИЯ.На върха е той,пожарникаринът,и надолу са подбиране по пожарникарски признак-да гасят допуснати пожари,а не да управляват.Досега дори и ваксините за планови ваксинации се доставяха пожарникарски-спешно.Сега,логично си е и за алваджийския му тефтер да е така.

pirx71

Терабайт и отгоре на ден ?! Тези да не теглят и съхраняват п...но ?!  То с тази кака като началник (рекламно лице) може и това да е случаят.?

 

 

генек

Почакайте пет критични дни - и хубавицата на снимката ще се... ще го оправи...

----------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

mick

С калинки - толкова.

 

 

SuleymanTheMagn...
снимка на SuleymanTheMagnificient

Калинка, ама хубава.

дъртреалист

Какви са тези безумни терабайти?

Да не правят копие на цялата база всеки ден?

Или документите ги пазят като снимки високо качество?

И после, с каква цел се наемат фирми?

Да купят машини? И да ги инсталират?

Че регистъра няма ли си ИТ експерт да свърши тази изумително сложна работа??

Но... така няма как да се крадне...

Сашко

Една бърза сметка 60 х 2Тб за 500£ и излиза, че половината от сумата е за годишния бонус :) 

https://www.amazon.co.uk/Samsung-V-NAND-Express-So...

S luncho6
снимка на S luncho6

Заради  това дете  давам един терабайт и 64 гигабайта! Някой дава ли повече?

SuleymanTheMagn...
снимка на SuleymanTheMagnificient

Аз, два терабайта .

buratinob

S luncho6

Заради  това дете  давам един терабайт и 64 гигабайта! Някой дава ли повече?

отговор

докладвай нарушение

15

Вт., 16/10/2018 - 21:44

SuleymanTheMagn...

Аз, два терабайта .

 

По държавни цени или редовни??

Влез или се регистрирай за да коментираш

×