facebook
twitter

България

Борисов ще запушва устата на критиците си с онлайн лов на контрабандисти

Премиерът обеща да покаже в петък как камери следят горивата от танкера до бензиностанцията
590
 Илияна Кирилова
Наскоро Борисов участва в срещата на бизнеса с правителството, където не пропусна да се похвали с успехите на правителството в борбата с контрабандата.

Премиерът Бойко Борисов анонсира пред министрите как ще затвори устата на всичките си критици, като покаже нагледно в петък нова 24-часова система за видеонаблюдение за преноса на горива до бензиностанциите. Модерният "контрабанден център" е разположен в Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" на "Цариградско шосе" в столицата. Преди дни Борисов представи нововъведението с думите: "Дете с пояс да влезе във водата, го виждаме - дали е в Дунав, дали е в Черно море".

"В петък ще поканим и медиите, защото го правим открито на съвещание с всички служби, данъчни, митници, "Морска администрация“, прокурорите, депутатите от комисията на Горанов. Извели сме сигналите от "Морска администрация“, "Гранична полиция", цялата акватория на Черно море, Дунав, рафинериите и в петък ще покажем изцяло онлайн движението на даден танкер до продажбата в бензиностанция, как се контролира от различните служби“, обяви министър-председателят, става ясно от публикуваната стенограма. Ще бъде любопитно премиерът да покаже на живо доставките на "ЛУКойл" до собствените му бензиностанции, както и износа на петролни продукти. 

Той посочи, че системата елиминира човешкия фактор при наблюдение на преноса. "По този начин ще покажем какво се прави, за да спрат тези басни, които се говорят. Ще оставя медиите да слушат и да гледат. Ще оставим точка за контакт с всички сигнали, които идват от гражданите", каза още Борисов. Според него контрабандата на цигари вече била сведена от 34% до 5%, така щяло да стане и с горивата.

След гръмката реклама се оказа, че само в МВР са наясно за какво точно говори премиерът. Става дума за междуведомствен център за противодействие на контрабандата и контрол на рискови стоки и товари, създаден през април 2015 г. и надграждан досега. В него работят експерти от различни министерства. Вече три години той бил надграждан.

Центърът поддържа 24-часово оперативно дежурство, като събира, обработва и анализира информация за стоки и товари по конкретни случаи, както и за стоки предмет на контрабанда. Извършва анализ и мониторинг на рискови транспортни средства, стоки и товари на територията на страната чрез координирани съвместни действия на държавните структури, представени в центъра.

 Справка на "Сега" показа, че последната поръчка на Агенция "Митници" за доставка на техническо оборудване за борба с незаконния трафик и разпространение на акцизни стоки е от лятото на 2018 г. През декември е подписан договор с няколко фирми за доставка на две камери, десетина ендоскопа, дрон и др. за общо 218 400 лв. без ДДС. Също през лятото и ГДБОП е обявила поръчка за доставка на хардуер и лицензи за софтуер за междуведомствения център за 390 хил. лв. 

 

МЕРКИ

Управляващите демонстрираха готовност да притискат само малките в петролния бизнес, като решиха да се подменят всички фискални устройства на бензиностанциите. Идеята е от 1 април в касовите бележки, които те издават, да личи каква част от платената сума е за акциз и ДДС и каква е стойността на горивото без тях. Търговците ще трябва да вписват и на каква цена са купили горивото си от доставчика. Промените, които бяха обнародвани в "Държавен вестник", предвиждат и отпечатването на т.нар. QR код, който при сканиране със смартфон дава информация дали покупката е отчетена в НАП.

Все още няма коментари

Още

Парламентът гласува окончателно създаването на Държавна петролна компания

09.07.2020

818 8
Търговците на горива пак напират за вдигане на цените

18.06.2020

ЙОАНА ПЕТРОВА

3094 1
Държавните бензиностанции ще се строят с кредити и частни инвестиции

28.05.2020

2849 20

Влез или се регистрирай за да коментираш