Quantcast
Борисов качи хвалбите си и на електромобил | СЕГА
facebook
twitter

България

Борисов качи хвалбите си и на електромобил

Започнахме със седалки, вече правим софтуер, радва се премиерът
671
 Фейсбук на Бойко Борисов
"Навремето в един мерцедес S-класа единственото, което правеха българите, е да ходят да му подритнат гумата и да кажат "Каква направа е това". Преди месец открихме в Пловдив завод, който произвежда фаровете, мигачите, стоповете, в Димитровград са кабелите, в Русе са дистанционното управление и камерите около мерцедесите, а сега на най-специалната кола на "Мерцедес" ние сме направили най-важното, обясни Бойко Борисов.

Премиерът Бойко Борисов отново зарадва почитателите си с любимото си шоу на колела. Във вторник той подкара електромобил и с ръка на волана поднесе поредна порция благи вести и забавни коментари. 

"Ние сме готови за заводи за автомобили, в момента дори са няколко големите компании, които се колебаят коя да дойде", обяви Борисов по време на откриването на развоен център на компанията "Вистеон Електроникс" в София. Фирмата е световен доставчик на софтуер за автомобили. Борисов похвали домакините: "Убеден съм че с всичко това, което правите, догодина ще има такъв инвеститор. И куп други неща в този бранш, който у нас има над 250 завода. Само можем да се гордеем и да го показваме. И съм убеден, че като дойде президентът Тръмп, ще го докарам тука".

Борисов описа накратко еволюцията на производството на части и аксесоари за коли у нас: "В началото започнахме да шием седалки, табла, впоследствие минахте на най-умното нещо, което може да се направи в един автомобил – електрониката и софтуера, хардуера". Премиерът отчете като грешка, че България дълго е привличала инвеститори с примамката "ниски заплати": "Бяхме с най-ниското заплащане, но за това сме си виновни ние, защото от години промотираме България като страна с най-евтината работна ръка. Но вече променяме това и се наваксва. Вече има високи заплати. Гледах цифрите и автомобила, който тествах  - голяма част от тези заводи съм откривал", не пропусна да отбележи личния си принос Борисов. 

Той похвали темповете, с които се развива автомобилният сектор у нас, и даде като пример най-новите заводи за части и софтуер -  в Пловдив, Димитровград и Русе. После изказа съжаление, че "на фона на всичките негативни новини, които се изливат, българите не могат да се зарадват на това, че тези красиви дизайни се пишат от български инженери, технолози". По-късно премиерът пусна репортаж от събитието и на страницата си във Фейсбук, като открои, че иновационният софтуер на колата, която покара, е създаден от българи. Става дума за дигитален панел, показващ 3D изображения, който е част от 3D 3D i-Cockpit - умното табло на новото "Пежо 208".

 

БТР

Борисов хвърли мост между 3D технологиите, разработени от "Вистеон", и оръжейния бизнес. Той съобщи, че в четвъртък у нас идват представители на оръжейни производители и "с 3D и с нещата, които правите, има голяма възможност в бронираните машини, танковете, самоходните гаубици и това, което ще се произвежда в България с тези триизмерни пространства, инженерите разбират огромната възможност за развитие и доставки в областта".

Все още няма коментари

Още

Борисов обвини ЕС в лицемерие за Зелената сделка

28.01.2020

МИЛА КИСЬОВА

2969 22
Борисов: На никого няма да национализираме фирмата

23.01.2020

Обновена

3780 19
Иванка Тръмп става шеф на Хъбчето

21.01.2020

Г-н БАЛЕВ

4795 12

Влез или се регистрирай за да коментираш