facebook
twitter

България

Борисов и Цацаров ухажват турския главен прокурор

408
Правителствена информационна служба
Борисов и Цацаров засипаха с похвали турския главен прокурор.

Премиерът Бойко Борисов и шефът на държавното обвинение Сотир Цацаров ухажваха главния прокурор на Турция Мехмет Акарджа, който изненадващо се оказа на посещение в София. Те го засипаха с похвали за доброто сътрудничество, което двете страни имат по линия на сигурността и тероризма, като особено подчертаха заслугите на Турция по възпирането на мигрантския наплив към България.

“Турция освен наш непосредствен съсед е и важен партньор в областта на миграцията и борбата с тероризма”, обяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с Акарджа, цитиран от правителствената пресслужба. Премиерът подчертал, че резултатите от сключеното споразумение с Турция се виждат и в момента към българо-турската граница има нулев мигрантски натиск. „Споразумението между ЕС и Турция е важно за всички европейски държави”, посочил Борисов и припомнил и че преди година във Варна имаше среща ЕС-Турция, която е "дала положителна насока на развитие в отношенията между Анкара и Брюксел". В същото време само преди дни водещият кандидат за шеф на Еврокомисията от ЕНП Манфред Вебер обяви, че ако поеме поста, то със сигурност ще спре преговорите за членство на Турция в ЕС.

На срещата в МС присъства и главният прокурор Сотир Цацаров. Веднага след това той и Акарджа проведоха двустранна среща, на която обсъдили "темите за противодействие на тероризма и наказателноправни въпроси от взаимен интерес". В понеделник стана известно, че отношенията между двете прокуратури са много активни, като до момента били разменени пет визити между главните прокурори на България и Турция. 

Последният публично известен наказателноправен проблем "от взаимен интерес" беше връщането от Турция на Димитър Желязков-Очите. На няколко пъти пък се появяваха съобщения за връщането на турски граждани от страна на българските власти по искане на властите в Анкара. Това ставаше по изричното настояване на Турция да им се предадат лица, свързани с Гюлен и опита за преврат срещу Ердоган.

Все още няма коментари

Още

Питомният популизъм в колебание: нула или единица

19.06.2019

405 1
Гърция и Кипър искат ЕС да наложи санкции на Турция

18.06.2019

274
Битката за Истанбул е битка за властта на Ердоган

Влез или се регистрирай за да коментираш

×