Медия без
политическа реклама

БДЖ вдига цените на билетите с 20% от днес

07 Май 2024
От БДЖ посочват, че за периода 2021 - 2023 г. разходите на дружеството са се увеличи с 23,2%.
Илияна Кирилова
От БДЖ посочват, че за периода 2021 - 2023 г. разходите на дружеството са се увеличи с 23,2%.

От днес са в сила нови, по-високи с 20%, цени на билетите за влаковете. От БДЖ обявиха поскъпването с повишените разходи за издръжка на дружеството през последните три години.

Националният железопътен превозвач не е променял цените си от началото на 2012 година, с изключение на индексиране през 2020 г. с 1,8%, посочват от държавните железници.

Актуализират се и цените за резервация на запазено седящо място и място за пътуване в спален и кушет вагон. Увеличение ще има и за абонаментните карти и картите „Класик” и „Младеж“. Те дават право на 50% намаление от цената на билета за пътуване във втора класа на пътническите и бързите влакове при неограничен брой пътувания за една година от датата на издаване на картата.

Без промяна ще останат цените на картите „Дете“, „Учащ“, „Семейство“ „ТПЛ“ и „Възрастен“, които са на символична цена от 1,00 лв.

Превозът на деца до 7-годишна възраст ще се осъществява безплатно срещу предоставяне на документ, удостоверяващ възрастта на детето и задължително издаване на билет с нулева стойност.

При пътуване със спален вагон и ползване на отделно легло отпада необходимостта да се заплаща половината стойност на билета за пътуване на деца до 7 години.

От БДЖ посочват, че за периода 2021 - 2023 г. разходите на дружеството са се увеличи с 23,2%. В това се включват увеличенията в основните разходи за гориво, електроенергия и трудови възнаграждения на служителите. По данни на Националния статистически институт индексът на инфлация за периода 2021 - 2023 г. е 31,9%. Това е причината националният железопътен превозвач да актуализира цените си спрямо повишените разходи.

Ключови думи:

БДЖ, цени на билетите

Още по темата