facebook
twitter

България

Аварира предоставен, но невзет от държавата язовир

Хиляди водоеми, които уж бяха прехвърлени през 2018 г., все още са под общинска опека
469
"Тутраканци" доскоро бе просто един от многото красиви микроязовири, без някой да предполага, че може да причини беди.

Язовир “Тутраканци”, който миналия септември общинският съвет на Провадия прехвърли на държавата, аварира. Във вторник силният дъжд напълни чашата на водоема, стената се пропука. Един двор бе залят, а десетина домове от едноименното село бяха евакуирани. В крайна сметка положението бе овладяно след укрепване на стената и източване на обема. Но с този и други язовири е свързан един голям проблем, който не изглежда да бъде решен скоро.

Става дума за кампанията, която поде миналата пролет държавата за смяна на собствеността на общинските язовири. До октомври местните власти трябваше да решат кое съоръжение остава при тях и кое да бъде дадено на новосформирано предприятие под шапката на Министерството на икономиката. Общинските съвети решиха да се разделят с доста водоеми, като публична информация за точната бройка няма (медийните данни варират между 1250 и 2700). Девет месеца по-късно обаче язовирите все още са под опеката на общините. Eдин от тях е именно “Тутраканци”.

Една от причините за забавянето е, че държавното предприятие, което ще има представителства в осем града с около 150 служители, така и не видя бял свят. Преди три месеца правителството гласува устройствения му правилник, структурирането върви мудно. Но има и други беди. Оказа се, че са налице ред нормативни неясноти. Например съгласно новия закон за водите язовирите се даряват на държавата, а законът за общинската собственост забранява такива действия с публични общински активи. Има неизчистени моменти и около обектите, които са дадени на концесия. “Очаква се синхронизиране на двата закона - за водите и общинската собственост, за да може да бъде извършено прехвърлянето”, призна преди дни областният управител на Ловеч Ваня Събчева.

Общините поискаха да се разделят с най-рисковите водоеми – тези, които подлежат на скъпи ремонти и за които те нямат пари, а и не могат да осигурят специалисти за поддръжка. Така излиза, че девет месеца по-късно положението с тях е същото. Въпреки огромната самореклама за “взетите мерки” държавата не е изпълнила целта, заради която тръгна да прави предприятие. От управата в Провадия заявиха, че не знаят кога централната власт ще си поеме отговорностите и поясниха, че печалба микроязовирите, какъвто е авариралият, не носят. Кметът на община Тунджа Георги Георгиев също се оплака, че не е ясно кога държавата ще вземе подарените водоеми. В момента ямболската община харчи за поддръжка не малко за общинския бюджет пари.

“Тутраканци” досега не е определян като рисков. Даден е на концесия. В последните две години за язовира има направени две предписания, но според община Провадия и ползвателят Светослав Цветанов и двете са изпълнени.

 

ПОРОИ

“Маршрутът” на пороите, които причиняват тежки щети от началото на юни, вчера приобщи още един град. След Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Бургас пострада и Ивайловград. Улиците буквално се превърнаха в реки, изкъртен бе асфалт, наводниха се помещения. В предишните дни поражения имаше и на Север от Балкана – в районите на Велико Търново, Габрово и Ловеч.

Все още няма коментари

Още

И с 500 млн. лв. за язовири държавната "Монтажи" е на загуба

28.06.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

3955 12
Кметове искат компенсации от държавата за намалели приходи

27.05.2020

МИЛА КИСЬОВА

592
С над 200 млн. лв. са спаднали общинските приходи покрай кризата

23.05.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

477 1

Влез или се регистрирай за да коментираш