Медия без
политическа реклама

Ахмед Доган купил 70% от ТЕЦ-Варна за 1.4 млн. лева

Боянските сараи стават почивна станция за работниците от теца

Почетният председател от дълги години има увлечение към енергетиката. Като консултант по язовирни въпроси спечели първия си милионен хонорар.
Снимка: Архив
Почетният председател от дълги години има увлечение към енергетиката. Като консултант по язовирни въпроси спечели първия си милионен хонорар.

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган е придобил 70% от ТЕЦ-Варна срещу 1.4 млн. лева. Това изненадващо разкритие направи в четвъртък Данаил Папазов, който беше министър на транспорта в кабинета "Орешарски". Сега той е директор на топлоцентралата, а допреди появата на Доган беше и неин собственик. Досега цената на сделката беше строго пазена тайна.  Папазов сподели и друга новина - че преди "5-6 месеца" е придобил фирмата "Делта Ипсилон", която се явява собственик на Боянските сараи - имението, в което от дълги години живее основателят на ДПС. Резиденцията на Доган щяла да стане почивна станция на енергетиците от теца.

Според  признанието на Папазов той е купил с двете си деца ТЕЦ-Варна от ЧЕЗ за 94 млн. лева, а после е продал на Доган цели 70% от предприятието само за 1.4 милиона лева. ТЕЦ-Варна ЕАД е втората по големина топлоелектрическа централа в България и на Балканския полуостров, пише на сайта й. 1.4 млн. лева е сума, прекалено малка за такава ценна придобивка, но в същото време е голяма за политик в пенсия с неясни доходи. Не е ясно как Ахмед Доган е осигурил плащането на парите. 

"Преговарях с доста хора, които имаха интерес за решаването на въпросите на ТЕЦ-Варна. Година след това стигнахме до Ахмед Доган. Той беше единственият човек, който не искаше да участват нито офшорки, нито други съмнителни компании. Той застана с името си”, обясни шефът на централата. „През цялото време сме работили само с български банки. Всичко е платено по банков път. Ние сме фирма за пример в България”, каза още Папазов, като изтъкна, че цената за Доган била преференциална, тъй като централата имала значителни задължения.

Последвайте ни и в google news бутон