facebook
twitter

България

Ахмед Доган купил 70% от ТЕЦ-Варна за 1.4 млн. лева

Боянските сараи стават почивна станция за работниците от теца
120
Снимка: Архив
Почетният председател от дълги години има увлечение към енергетиката. Като консултант по язовирни въпроси спечели първия си милионен хонорар.

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган е придобил 70% от ТЕЦ-Варна срещу 1.4 млн. лева. Това изненадващо разкритие направи в четвъртък Данаил Папазов, който беше министър на транспорта в кабинета "Орешарски". Сега той е директор на топлоцентралата, а допреди появата на Доган беше и неин собственик. Досега цената на сделката беше строго пазена тайна.  Папазов сподели и друга новина - че преди "5-6 месеца" е придобил фирмата "Делта Ипсилон", която се явява собственик на Боянските сараи - имението, в което от дълги години живее основателят на ДПС. Резиденцията на Доган щяла да стане почивна станция на енергетиците от теца.

Според  признанието на Папазов той е купил с двете си деца ТЕЦ-Варна от ЧЕЗ за 94 млн. лева, а после е продал на Доган цели 70% от предприятието само за 1.4 милиона лева. ТЕЦ-Варна ЕАД е втората по големина топлоелектрическа централа в България и на Балканския полуостров, пише на сайта й. 1.4 млн. лева е сума, прекалено малка за такава ценна придобивка, но в същото време е голяма за политик в пенсия с неясни доходи. Не е ясно как Ахмед Доган е осигурил плащането на парите. 

"Преговарях с доста хора, които имаха интерес за решаването на въпросите на ТЕЦ-Варна. Година след това стигнахме до Ахмед Доган. Той беше единственият човек, който не искаше да участват нито офшорки, нито други съмнителни компании. Той застана с името си”, обясни шефът на централата. „През цялото време сме работили само с български банки. Всичко е платено по банков път. Ние сме фирма за пример в България”, каза още Папазов, като изтъкна, че цената за Доган била преференциална, тъй като централата имала значителни задължения.

Все още няма коментари

Още

България влезе в топ 20 на световните замърсители със серен диоксид

19.08.2019

3108 11
И кой ще кара джипа на ГЕРБ, ако не Борисов?

18.07.2019

Людмил Илиев

3715 8
ДПС очаква Доган да го спонсорира

16.07.2019

Людмил Илиев

97

Влез или се регистрирай за да коментираш

×