Медия без
политическа реклама

Агент на ДАНС е осъден на 1 г. условно за подкуп

Бившият служител на контраразузнаването е признат за виновен, че е поискал и взел рушвет от фермер

05 Окт. 2022
БГНЕС архив

Едногодишна условна присъда и глоба от 2000 лева получи бившият служител на ДАНС в Пловдив за поискан и взет подкуп от земеделски производител от Карлово, предава БНР. Присъдата е по бързото съдебно производство, след като подсъдимият е направил признания. Мъжът е лишен и от правото да заема държавна длъжност в сферата на националната сигурност за срок от 1 година.

През септември миналата година 50-годишният служител на контраразузнавателната служба поискал от фермера 1000 лв, а впоследствие и още 750 лв, за да не докладва разкрити нарушения от страна на земеделеца. 

Служител на ТД "Национална сигурност" (ДАНС) - Пловдив е задържан за търговия с влияние, съобщава БНТ. Служителят бил арестуван с подкуп. Парите получил срещу обещание, че ще уреди "смачкването на образувани в ДАНС преписки". Изнудваният е бил земеделски производител.

Служителят на ДАНС се срещнал с бизнесмена в карловското село Ведраре и му заявил, че спрямо него се води проверка за нарушения като земеделски производител, има събрани материали, нещата са много сериозни и може да се стигне до арест. За да бъде предотвратено задържането и по-нататъшно разследване, поискал парите. Малко след предаването им той е бил задържан от служители на МВР.

Определеното от съда наказание не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативния съд в законовия 15-дневен срок

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата