facebook
twitter

България

Адвокатът на кмета на Несебър обвини спецсъда в незаконно задържане

304
 БГНЕС
Николай Димитров

Кметът на Несебър Николай Димитров е държан незаконно в ареста, твърди адвокатът му Ина Лулчева. Димитров е обвиняем за участие в организирана престъпна група за купуване на гласове. Въпреки това той спечели изборите в своята община и в понеделник встъпи в длъжност, след като полицейски конвой го докара с белезници в морския град от София.

„Той стои в момента без основание в ареста“, заяви Лулчева пред bTV. И допълни, че не може да се прогнозира колко дълго ще бъде задържан, тъй като „когато нещо е без основание, незаконно, не може да се направи прогноза. Прогноза се прави, когато законът дава разписание как да се действа“. Тя постави под съмнение проведеното срещу Димитров разследване заради бързината, с която беше задържан, въпреки че нямало други доказателства срещу него освен свидетелски показания. „Това означава, че задържането има друг характер - политически. Аз го наричам намеса в изборите“, отсече адвокатът. И посочи, че всички обвиняеми в Несебър, които не са спечелили вота, били освободени, а онези, които са успели, били оставени в ареста.

Според Лулчева безпрецедентното в случая е, че с него се занимавали специализираните съд и прокуратура, които нямали правомощия да работят по престъпления срещу политическите права на гражданите. Като аргумент тя изтъкна Решение №10 от 2011 г. на Конституционния съд, с което се изключват подобни закононарушения от обхвата на спецсъда. „Причината да отиде делото в специализирания съд е, че единствено там щеше да бъде сигурно, че ще бъдат задържани. Друг съд не би ги задържал“, смята адвокатът.

Междувременно от държавното обвинение обявиха, че наблюдаващият прокурор по делото ще прецени дали Димитров ще бъде отстранен от длъжност. „Прокуратурата не може да преценява дали някой си изпълнява задълженията, за да ги маха. Прокуратурата може да го отстрани, ако е извършил престъпление в качеството, което заема, и това качество препятства разследването. Той е обвиняем за престъпление не в качеството на кмет и изборите са приключили“, коментира Лулчева. По думите й няма ограничения Димитров да дава заповеди и да подписва документи.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Зам.-министърът и братя Бобокови вече са обвиняеми

29.05.2020

Обновена

18526 66
Върховните съдии искат КС да отмени кариерните бонуси за ВСС
Съд остави певицата ЛиЛана в ареста и пусна брат й срещу 100 000 лв

26.04.2020

Обновена

10018 27

Коментари

Сицилианецът
снимка на Сицилианецът

НЯМА заек в тая трънка...мутрите не се дават лесно.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×