Медия без
политическа реклама

Абсурд - ремонтирани с европари жп гари стоят под ключ

Тоалетни и асансьори са затворени, за да не ги мърсят и крадат

23 Яну. 2024
Чисто, ремонтирано, с видеонаблюдение и... заключено и с извадена брава срещу ползване.
Би Ти Ви
Чисто, ремонтирано, с видеонаблюдение и... заключено и с извадена брава срещу ползване.

Жп трасето от Пловдив до Свиленград е единственото у нас, пригодено за развиване на скорост от 160 км/ч. В модернизацията му са вложени стотици милиони - общото финансиране от европейските фондове и бюджета е близо 900 млн. лв. Жп гарите по трасето са ремонтирани, с изградени асансьори и тоалетни. Всичко това обаче се пази под ключ, за да не бъде омаскарено и окрадено, и за пътниците чакането за влак остава толкова примитивно, колкото беше преди евромилионите. Асансьорите са заключени, кабелите на електронните табла са откраднати и те отдавна не работят, тоалетните не се отварят, а чакалните не просто са затворени, а чак бравите им са свалени. Тези дни, при минусовите температури рано сутрин, хората чакат отвън или в колите си да дойде влакът, както винаги е било. Това показа репортаж на Би Ти Ви от гарите в Садово и Поповица - две населени места, в които единственият удобен обществен транспорт към големия град е влакът. И двете гари са доста ползвани - от ученици, които пътуват за училище в Пловдив, и от работещи.

Проблемът на тези и подобни гари е, че са необслужвани, т.е. на тях няма персонал, обясняват от НКЖИ. Има само по един чистач, който работи на 4-часов работен ден. През гарите обаче 18 часа на денонощие минават влакове. Коментарите около неудобствата за пътниците бяха много показателни. "Чакалните не могат да са постоянно отворени, защото могат да станат жертва на вандалщина", обясниха от държавната компания, която се грижи за железопътната инфраструктура. "Ако ги отключат, на първата седмица ще приключат", казва за тоалетните кметът на Садово Димитър Здравков.

След посещенията на Би Ти Ви чакалнята в Садово най-сетне се е сдобила с брава на вратата и е отключена, макар вътре да няма отопление, а НКЖИ е узряло за идеята, че "наистина през зимата може да се отварят и това ще бъде променено". Говори се и за монтиране на допълнително видеонаблюдение. Електронните табла обаче все още не работят - кабелите им са откраднати, поради което човек без интернет грамотност не може да знае кога ще дойде влакът. Пазят се от ползване и асансьорите, които също са затворени и хората трябва да минават през подлез или по стар обичай - през релсите.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

жп гара, влакове, БДЖ, НКЖИ

Още по темата