Quantcast

Медия без
политическа реклама

40 кг кокаин са открити в паркиран в Студентски град автомобил

МВР не спира да се хвали с килограми заловени наркотици

26 Май 2020Обновена
Илияна Кирилова

МВР не спира да се хвали през последните дни със заловени килограми наркотици. След като само преди ден на Капитан Андреево бяха открити 100 кг хероин, то този път вътрешното министерство обяви, че е хванало 40 кг кокаин в София.

Кокаинът е бил открит в автомобил на мъж от София. Той признал пред униформените, че в колата има близо 40 килограма от наркотика. Проверката е била извършена в Студентски град. Водачът на колата е задържан. Той е на 31 години от София и не е криминално проявен. 

По случая се води досъдебно производство. По него Софийска градска прокуратура е привлякла в качеството на обвиняем Н.П. (на 31 години).

Според съобщението на държавното обвинение, този случай датира още от 24.05.2020 г.. Тогава "в лек автомобил м. „Мерцедес“, паркиран в ж.к. „Студентски град“ в гр. София, обвиняемият държал с цел разпространение високорисково наркотично вещество". При направен полеви тест то е реагирало на кокаин. Общото тегло на откритата дрога възлиза на 39 729,61 грама.

С постановление на прокурор обвиняемият Н.П. е задържан за срок до 72 часа. Внесено е искане за определяне на мярката му за неотклонение „задържане под стража“, което ще бъде разгледано от съда утре, 27.05.2020 г. Разследването по делото продължава.

В същото време Окръжна прокуратура – Хасково съобщи, че наблюдава случая със задържаният хероин на ГКПП Капитан Андреево. Образувано е досъдебно производство за пренасяне през границата на страната, без надлежно разрешително, на високорисково наркотично вещество – с общо бруто тегло 100, 440  кг хероин, на обща стойност 9 039 600 лв. Разследването се извършва от митнически инспектор от Агенция „Митници“ под прякото ръководство на прокурор от Окръжна прокуратура-Хасково.

До момента е установено, че на 24 май 2020 г., през нощта, на ГКПП-Капитан Андреево, обл. Хасково, на влизане от Република Турция в Република България, е пристигнал товарен автомобил, марка „Скания“, с прикачено към него полуремарке, с регистрация на Босна и Херцеговина. Камионът е бил управляван от  Д.Ч., на 33 г., гражданин на  Босна и Херцеговина. При извършена митническа проверка инспекторите установили, че в шофьорската кабина, под кушетката за почивка на водача, били поставени няколко кашона и сак, в които са открити 200 пакета с кафяво прахообразно вещество. При направения полеви наркотест, веществото е реагирало като хероин, с общо бруто тегло 100, 440 кг. В ремаркето водачът е превозвал авточасти, като крайната точка на пътуването е била Босна и Херцеговина.  

Митническите и полицейските органи са установили още, че съпричастни към контрабандата са и други двама граждани на Босна и Херцеговина – Д.Д. и В.Г. Те се придвижвали почти паралелно с друг товарен автомобил, който също е проверен от служителите на ГКПП – Капитан Андреево, но в него на са открити наркотични вещества.

Тези операции идват след като стана ясно, че самото Министерство на вътрешните работи отчита сериозен спад в количеството на иззетите наркотици през 2019 г., в сравнение с предходната година. Значителен ръст има единствено в количествата на заловения кокаин - 13 пъти повече, но това се дължи на тоновете пакети, които изплуваха случайно през април м.г. по Северното Черноморие. Намаление се отчита при иззетия канабис – 57%, синтетичните наркотици – 43%, и при хероина – 34%.

МВР и Агенция „Митници“ са заловили близо 46 713 кг канабис, 2936 кг марихуана, 677 кг хероин, 297 кг кокаин и 225 кг синтетични наркотици. Според доклада полицията е успяла да разбие цели 6 трансгранични канала за наркотрафик и да разкрие 22 нелегални лаборатории за синтетични наркотици и 65 помещения за отглеждане на канабис. Тези данни обаче не могат да бъдат сравнени с предходната година, тъй като в отчета на МВР за 2018 г. този сегмент на престъпления липсва изцяло.

Още по темата