Quantcast
30% от болничните се издават в понеделник | СЕГА
facebook
twitter

България

30% от болничните се издават в понеделник

НОИ твърди, че има тенденция да се боледува повече след празници
707
 Илияна Кирилова

Около 29-30% от издадените болнични листове биват издавани в понеделник. Има и голям ръст на издадените листове след официални празници, особено когато е лесно да се направи сливане с дните от уикенда. Това съобщиха от Националния осигурителен институт в отговор на запитване на "Сега". От института обаче посочват, че тенденцията в понеделник да има повече болнични до някаква степен има обективно обяснение в работното време на личните лекари и здравните центрове - за много хора първият работен ден на седмицата е и първа възможност да си извадят документи за боледуването.

За увеличението около празници от НОИ дават за пример дните около Великден миналата и тази година. През април 2018 г. среднодневният брой издадени болнични листове е бил около 7 хиляди, като само на 10 април - деня след Возкресенни понеделник, са издадени близо 17 хиляди болнични листове. При продължителност от 4 дни това гарантира сливане с уикенда, посочват от института. От друга страна, тук също би следвало да важи и обяснението, че е нормално при много неработни дни да се натрупат повече документи за първия работен ден.

Според НОИ ситуацията е сходна и тази година. "При среднодневен брой листове от близо 7400 за април, на 30 април след Возкресенни понеделник са издадени близо 7900 листа. Това гарантира сливане със следващия почивен ден - 1 май. И веднага след 1 май, на 2 май са издадени близо 10 300 болнични листа, което пък гарантира сливането със следващия уикенд - 4-5 май. Среднодневният брой листове за май е около 6700. Отделно, 6 май отново е почивен ден и се пада в понеделник. На 7 май - вторник, са издадени над 16 400 листа. Това гарантира сливане със следващия уикенд - 11 и 12 май", посочват от института.

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

5 проблема с болничните при карантина заради COVID-19

25.11.2020

Екип на Сега

1936
Окончателно: От 1 януари всеки втори пенсионер ще получава 300 лв.

24.11.2020

Обновена

ДИЛЯНА ДИМИТРОВА

12731 12
Кабинетът тихомълком ограничи избора на формула за пенсия

30.10.2020

Обновена

ДИЛЯНА ДИМИТРОВА

15306 12

Коментари

Хумангоид

В понеделник? Е, и? Предполага се, че хората се разболяват равномерно в дните от седмицата. По 14.5% на ден. В събота и неделя няма кой да ти издаде болничен. Като прибавим и разболелите се в понеделник - даже са малко тези 30%. Уйдурми.

Хулиган

То в понеделник и без това светът на всеки нормален човек му е черен.

Обикновено всички идиотщини се случват в понеделник.

И, разбира се, след отпуска.

Крайно време е Боко да отмени понеделниците...

....................................

http://www.drago.info/

tatyana1

1. А колко от тях са държавни и общински служители? 

2. Кога да са най- много болничните според тях? В петък следобед? За да си в болнични събота и неделя?

dobadoba

Бачо Варели си вкара авто-гол с тези болнични.

Народът няма да го забрави.

⚓️

За протокола: и аз съм против фиктивните болнични. Но за това да има контрол, който между другото в частните фирми го има.

За протокола2: работя/ил съм/ в частна фирма, обажда се бай Иван/Ванчето и казва: така и така, детето е зле - обратно и се казва: хич и не пускай болнични, останете вкъщи и оздравявайте! И така и така фирмата ще плаща първите 3 дни, поне да не занимава счетоводителите. НО след това служителите са мотивирани, защото са се отнесли към тях като Хора.

За протокола3: това ли е проблем номер 1 на БГ???...

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

През април 2018 г. среднодневният брой издадени болнични листове е бил около 7 хиляди, като само на 10 април - деня след Возкресенни понеделник, са издадени близо 17 хиляди болнични листове. ....

"При среднодневен брой листове от близо 7400 за април, на 30 април след Возкресенни понеделник са издадени близо 7900 листа.

 

Тая газета редактори и коректори има имна ли?

Влез или се регистрирай за да коментираш