Медия без
политическа реклама

До 21 януари трябва да ясно дали ще регистрират партията на Слави

И прокуратурата срещу отказа на СГС да впише "Няма такава държава"

16 Яну. 2020
Главният сценарист на "Шоуто на Слави" Тошко Йорданов на излизане от съдебната зала.
Илияна Кирилова
Главният сценарист на "Шоуто на Слави" Тошко Йорданов на излизане от съдебната зала.

До 21 януари ще трябва да стане ясно дали партията на Слави Трифонов "Няма такава държава" ще получи съдебна регистрация. Това става ясно след днешното заседание на Върховния касационен съд (ВКС), който има последната дума по казуса, пише Lex.bg.  Магистратите решиха, че трябва да се произнесат до 14 дни от подаването на Трифонов срещу отказа на Софийския градски съд (СГС) да впише партията му. В началото на декември м. г. съдебният състав с председател Татяна Костадинова отказа с мотива, че в символа на партията е използвано на знамето на републиката. "Отворена човешка длан в син цвят, в която са интегрирани цветовете бяло, зелено, червено“, е като българския флаг, а това е забранено от Закона за политическите партии (ЗПП), посочиха от СГС.

Пред върховните съдии Ваня Алексиева (председател на състава и докладчик), Николай Марков и Галина Иванова застанаха трима адвокати на партията на Трифонов и прокурор Радосвета Раева. Всички поискаха от магистратите да регистрират "Няма такава държава“ и оспориха мотивите на съдия Костадинова. 

Адвокат Иво Атанасов направи анализ на чл. 5, ал. 1 от ЗПП, който гласи: "Политическите партии не могат да използват в своите символи герба или знамето на Република България или на чужда държава, както и религиозни знаци или изображения“. Посочи още, че как точно изглежда флагът на страната е регламентирано в Закона за държавния печат и националното знаме на Република България и именно от описанието, направено там, трябва да се ръководи съдът при преценката си дали партия го използва в символите си. Там било ясно регламентирано, че то има правоъгълна форма, а в символа на "Няма такава държава" не е така.

"Забраната е ясна и не може да се тълкува разширително - недопустимо е само точно възпроизвеждане на знамето, каза още адвокат Атанасов. Според него законодателят е целял друго, то щял да запише, че се забраняват и сходни, подобни, близки или аналогични на флага изображения, но не го е направил. Той цитира и практика на изборната комисия (ЦИК), която приема, че националното знаме е използвано неправомерно за предизборна агитация, само ако е точно такова, каквото е регламентирано в Закона за държавния печат и националното знаме.

Другият адвокатите на „Няма такава държава“ Николина Деспотова изтъкна като аргумент пред тях, че има практика на СГС, че не е нарушена забраната в чл. 5 ЗПП, ако символът не възпроизвежда точно националния флаг. Това накара съдия Ваня Алексиева да попита защо пред върховен съд се цитира практика на долните инстанции и каква сила има тя за него. "Тази практика е била водеща за нас при регистрацията", отговори защитникът.

Действително СГС е допускал регистрация на партии, които използват цветовете на знамето в символите си. Така е при БСП, "Атака", „Националния фронт за спасение на България“.

Прокурор Радосвета Раева също заяви, че партията на Слави Трифонов отговаря на изискванията на закона, за да бъде регистрирана и че той забранява само употребата на националния флаг точно както е описан в Закона за държавния печат и националното знаме. Тя също посочи, че има партии, които използват цветовете му в последователността „бяло, зелено, червено“. Според Раева да се приеме, че законът забранява внушението за употреба на флага от партиите, ще означава различно третиране на равноправни субекти при еднакви обстоятелства. Прокурорът заключи, че отказът на градския съд да регистрира политическата формация е "в нарушение на основни принципи на демократичната държава – за равноправието и за политическия плурализъм".

ОТКАЗЪТ

Решението на СГС от декември беше записано още, че "цялостното впечатление е за правоъгълна форма, съставена от водоравни линии в три багри – бяло, зелено, червено, каквото е и описанието на националното знаме". Съдът призна, че и символите на други партии включват цветовете на знамето - Българска социалистическа партия, Атака, Национален фронт за спасение на България. "Действително, при един от субектите е допуснато вписване с описание на символа, внушаващо използване на знамето на републиката, но това не може да е основание за всеки следващ съд да допусне такава регистрация, защото принципът за равенство на политическите субекти пред закона, застъпен от настоящия състав, е принцип за равното прилагане, а не за равното неприлагане на закона за тях", мотивира се съдия Костадинова.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата