facebook
twitter

България

20% от местата за първокурсници остават празни

В Софийския университет близо 17% от отпуснатите бройки чакат трето класиране
1612
Илияна Кирилова
Днес СУ трябва да обяви третото класиране за кандидат-студентите си.

Университетите са запълнили около 80% от местата, отпуснати им за държавно субсидирани студенти. Това показва проверка на "Сега" на приетите кандидат-студенти във висши училища в страната към момента, когато на повечето места са минали първите две класирания. Кампанията обаче продължава и през август и септември, когато се очаква да кандидатстват и учениците, които са били скъсани на матурите и са се явили на поправителната сесия.

Най-престижният университет у нас според рейтинга на висшите училища - СУ, е запълнил около 83% от планирания план-прием на първокурсници. Около 17% от местата там останаха незапълнени след обявяване на второто класиране, показват данните на висшето училище за приетите до момента кандидат-висшисти за академичната 2019/2020 г.

За следващата академична година СУ получи възможност да приеме 5925 първокурсници, което е с 9.2% по-малко в сравнение с настоящата година (приетите т.г. бяха 5714 при възможност за 6526 души). 4377 новоприети студенти са се записали още след първото класиране. На втория етап на класиране бяха приети още 566 студенти. Общо бройката на приетите до момента младежи е 4943 студенти, което означава, че 982 места, или 16.5% от тях, все още чакат да бъдат попълнени. Днес се очаква да бъде обявен третият етап на класирането. Записването за него е окончателно и трябва да бъде направено в периода 24-26 юли включително.

От Техническия университет–София припомниха, че продължават да приемат документи "за попълване на ограничен брой места след първи и втори етап на класирането за образователно-квалификационна степен „Бакалавър“. Към момента държавната поръчка там е запълнена на 87%, като приетите студенти са разпределени равномерно по професионални направления, коментира пред "Сега" шефът на пресслужбата на ТУ–София Владислав Прелезов. По думите му, ако м.г. интересът е бил преобладаващ към информационните технологии, то тази година студентите все повече избират и по-сложни специалности като енергетика, автоматика, ядрена енергетика и др. "На фона на липсата на достатъчно студенти кампанията върви добре. Към момента 75% от план-приема ни е запълнен, но има още време", заяви и проф. Любен Тотев, ректор на Минно-геоложкия университет и шеф на Съвета на ректорите.

"Добре върви кампанията, дори по-добре от миналата година", коментира ректорът на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов. В момента във вуза в старопрестолния град са приети около 80% от планираните бройки, като приетите за степен магистратура са със 120 повече от м.г. В Пловдивския университет "П. Хилендарски" след второто класиране са приети 2745 студенти, което е 85% от държавния план-прием, коментира зам.-ректорът доц. Мария Стоянова, която се надява до края на кампанията висшето училище да достигне нивото от м.г. - 97% запълнен прием. Още 445 младежи са приети в Пловдивския университет в платена форма на обучение.

 

ИНТЕРЕС

7148 бяха кандидатите, подали документи за прием в СУ. Както "Сега" писа, тази година имаше любопитни размествания в техните предпочитания. За пръв път от години правото се изкачи до третата най-желана специалност. За пръв път софтуерното инженерство стигна второ място по кандидати след традиционния първенец от последните години - психология. Също така в Топ 10 попадна предучилищна и начална училищна педагогика. Някои от желаните програми като правото и журналистиката са изцяло запълнени след първия етап на класирането в СУ, както и специалностите графичен дизайн, музикални медийни технологии и тонрежисура, стопанско управление, китаистика, японистика и скандинавистика.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Какви са новостите през учебната 2019/2020 г.
Да запишеш дете в софийско училище или градина е изтезание

13.09.2019

Мария Трифонова

3182 12
БАН и СУ ще получат 23 млн. лв. за научен център

Коментари

Дежурния

Важното е, че 80% от местата са се заели. 👀

тошогошев

Най престижното учебно заведение 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×