facebook
twitter

България

20-километрова дига край Дунав се руши и има опасност от наводнения

735
 БНТ

Предпазната дига край Дунав, между русенските села Бръшлен и Сандрово, се руши и при високи води има голяма опасност от наводнение, разказва в свой репортаж БНТ.

Една от причините за лошото състояние на дългия 20 км насип са тежкотоварните автомобили на дърводобивни фирми, които минават през него. В района на село Ряхово две фирми се занимават с изсичане на гори и често тежките им камиони преминават през дигата, въпреки забраната. 

Георги Атанасов, кмет на Ряхово обяснява: "Ние бием тревога всяка година, тъй като фирмите, които добиват дърва разрушават дигата".

Комисията от представители на различни институции, която провери дигата днес, ще иска законови промени, за да се контролира маршрутът на камионите.

"Държавно горско стопанство би трябвало да има правомощията да осъществява този контрол, който го няма в момента", заяви областният управител на Русе Галин Григоров. 

Друг голям проблем са пробойните в дигата, които са изкопани от язовци и лисици. Кметът на Рахово казва, че при високи води на Дунав, ако не се установи къде са тези дупки, отново може да стане наводнение, каквито Ряхово е претърпяло вече не едно и две.

За да се запълнят отворите по насипа обаче, трябва първо да се премахне високата растителност по нея. Но от "Напоителни системи" са почистили едва 2 от 20-те километра по протежение на дигата, защото нямат пари. За да се реши проблемът, комисията ще поиска допълнително финансиране от държавата.

Ключови думи:

Дунав, дига, наводнения
Все още няма коментари

Още

13 загинали и над 1 млн. засегнати от наводнения в Индия

30.06.2020

146
К`во не им харесва, не знам!

28.06.2020

8039 8
Наводнения взеха 8 жертви в Чехия

23.06.2020

167

Влез или се регистрирай за да коментираш

×