facebook
twitter

България

140 млн. лв. месечно ще струва ново преизчисление на старите пенсии

613
 Илияна Кирилова
Вицепремиерът Марияна Николова председателства тристранния съвет.

Синдикати, работодатели и правителство се събраха вчера в тристранката да обсъждат три предварително обречени предложения на БСП за България за сериозно увеличение на разходите за пенсии и семейно подпомагане. Левицата предлага преизчисляване на старите пенсии за трудов стаж на базата на средния осигурителен доход за 2015 г., разширяване на обхвата на семейното подпомагане в началото на учебната година и много по-високи стимули при раждане на второ и трето дете - популистки инициативи, които, предлагани в опозиция, няма как да доведат до реална промяна. Държавата, бизнесът и синдикатите очаквано отхвърлиха идеите, но от представените на заседанието аргументи се видя колко биха стрували те.

Според НОИ преизчисление от 1 септември на старите пенсии на базата на осигурителния доход за 2015 г. ще засегне 74% от пенсионерите, но на цена от 140 млн. лв. всеки месец - това прави 560 млн. лв. допълнително само до края на тази година, и още 1.7 млрд. лв. за следващата година. Известно е, че старите пенсии изостават значително от новите въпреки ежегодната индексация. Опозицията предлага преизчислението да се прави не инцидентно, а поне на четири години, като се ползва актуален среден осигурителен доход за страната. Такава стъпка обаче се предприема изключително рядко - последното такова преизчисление беше извършено през 2008 г.

Липсата на финансово обезпечаване и по-комплексни мерки спечелиха на вносителите обвинение в обикновен популизъм. "Подобни предложения за законови промени създават хаос в структурата на осигурителната система", подчерта Асия Гонева от КНСБ. Според нея подобно предложение спъва борбата със сивата икономика, тъй като повече хора търсят начин да не се осигуряват върху истинските си доходи, с надежда че след време във формулата за изчисление на техните пенсии ще влезе по-висок осигурителен доход.

НА ЧУЖД ГРЪБ

БСП предлага и еднократните помощи за бедни семейства с първокласници (сега са 250 лева) да се дават и на семейства с деца във втори, трети и четвърти клас - допълнителен ресурс от 90 млн. лв. Само от КТ "Подкрепа" ги подкрепиха с разбирането, че в началото на учебната година не само семействата с първолаци посрещат финансов удар, от който след това се възстановяват трудно. Социалният министър Бисер Петков пък подчерта, че за тези семейства има друг вид подпомагане, а ако целта е предотвратяване на отпадането от училище, то трябва да се има предвид, че отпадат най-вече учениците от по-високите класове. Идеята при раждането на второ и трето дете държавата да дава на семейството десет минимални работни заплати, но при условие, че двамата родители са осигурявани през последните 24 месеца, пък беше определена като опит за популизъм. Ако 24-месечният осигурителен стаж се приеме като условие, то ще влезем в хипотезата на пряка дискриминация, подчерта социалният министър Бисер Петков. От АИКБ подчертаха, че биха подкрепили много по-сериозни финансови предложения, стига да предлагат пакет от мерки за решаване на демографските проблеми, а не частични и временни решения.

Все още няма коментари

Още

Социалният министър иска ревизия на формулата за втора пенсия

11.02.2020

3541 7
Работодателите бойкотираха тристранката заради болничните

13.12.2019

ЯНА НИКОЛОВА

222
Само пенсии над 610 лв. ще могат да се запорират

06.01.2020

196

Влез или се регистрирай за да коментираш