Медия без
политическа реклама

Самодоволно умиране

Реквием за професор, държава и председателство

02 Юли 2018

"После" изказва почит и съболезнования за загубата на проф. Божидар Димитров, който беше драг гост на нашите страници, а с народняшкия си естествен хумор неизменно печелеше симпатии, предизвикваше скандали, възторзи и омерзения. Той бе ярка и противоречива личност с простоват език и фриволно поведение - човек с присъствие, познания, въображение и опит. Мир на праха му и светла му памет.
Смъртта на професора, естествено, се превърна в медийна тема, а в сутрешния блок на bTV един гост изненада аудиторията, омешвайки без задръжки кончината на историка с края на историческото българско председателство на Съвета на Европейския съюз. 

Този гост бе проф. Атанас Семов - юрист, политик, бивш депутат, кандидат-президент и неуспешен HR на Бойко Борисов (заедно с Яне Янев "уволняваха" премиера в кандидатпрезидентска кампания). Семов днес е член на юридическия екип на президента Радев. Ето какво каза той по bTV, когато бе помолен да коментира председателството. Обърнете внимание на резкия преход от едната към другата тема. 
***
Антон Хекимян, bTV: Продължаваме по темата - "Как се справихме с европредседателството и дали беше достатъчно успешно" - заедно с проф. Атанас Семов. Добро утро... Можем ли да кажем, че се справихме?
Проф. Атанас Семов: Иска ми се първо да изразя много силна болка от това, че ни напусна проф. Божидар Димитров... Той беше изключителен мъжкар, изключително ярък интелектуалец и човек, който не се колебаеше да говори смело истини - нещо, от което ние като общество имаме драматично силна голяма нужда... Много не ми се иска да използвам тази метафора, че Божидар Димитров си отиде, както България си отива - без време. С огромни качества, с огромен потенциал и много рано, много без време. В този смисъл трябва да кажем една оценка за председателството, която ми се струва несъмнена. То беше много успешно председателство. Навярно и заради това, че нямахме големи очаквания, и заради това, че усещането ни е, че вече България няма сили да поставя въпроси, още по-малко - да ги решава. Но също така трябва много ясно да се каже, че чудовищно много работа свършиха стотици, даже може би няколко хиляди безименни труженици в министерствата. Добра работа свършиха и няколко министри. И всъщност ние отново показахме като народ, че сме царе на последния момент... Фактически се извърши подмяна на приоритетите, нека да го кажем ясно. Ония три измислени европейски приоритета - конкурентност, кохезия и... кво беше третото... - останаха доста по-настрани и всъщност се появиха други два приоритета, които дадоха усещането, че България може да има силна роля на европейската сцена.
...Успешното председателство дава забележителна политическа стабилност, каквато много рядко е възможна. И ако тя не бъде използвана държавата да бъде оправена, ще остане усещането, че спасяваме Западните Балкани, а не виждаме, че потурите ни са съдрани. И че сме до гушата... и да не продължавам нататък, ако щете дори - в стила на Божидар Димитров! Защото има нещо парадоксално: един наглед разпадащ се Съюз беше ръководен от една невидимо умираща държава. Това е тъжната истина... България е заприличала на БДЖ. България представлява вагони за скрап... И всъщност тъжният извод е, че ние направихме едно успешно председателство на фона на едно неуспешно членство... Продължава България да потъва в едно усещане за самодоволно умиране. И това председателство на мен ми приличаше на хоро на погребение. То стои неадекватно със своята патетика, нека да кажем - не незаслужена - на фона на умиращия български народ; на фона на това, че 1/3 от територията ни е напълно лишена от жизнеспособност, обезлюдена и без млади хора и детероден потенциал; на фона на това, че училището ни е потънало в чудовищна неграмотност... Пред правителството и пред Борисов има само две възможности - или да хваща ножа и да реже дълбоко, или да хваща пътя! Защото България няма повече историческо време!... Василий Българоубиец днес е българин! 

Още по темата