facebook
twitter

Горещи новини

Зоран Заев: Българските евродепутати ме аплодираха, когато говорих на македонски език

1621
Илияна Кирилова
Зоран Заев

"Недопустимо е да говорим за език, за проблеми с идентичността през 21 век. Това са решени въпроси". Такъв коментар е направил премиерът на Северна Македония Зоран Заев, когато е бил запитан за отречения от страна на България македонски език, съобщава сайтът “24 Инфо“, цитиран от "Фокус".

Заев е обявил, че му предстои среща с българския му колега Бойко Борисов в началото на 2020 г., на която ще разговарят "открито и приятелски". „Ние сме приятелски страни и подобен тон е недопустим, когато в 21 век говорим за идентичност, която е ясно вписана във всички летописи, във всички документи и във всички международни организации. Получих и аплодисменти от българските депутати, когато говорих македонски език в Европейския парламент", е казал премиерът на Скопие.

Той е подчертал още, че споразумението за сътрудничество и приятелство с България е подписано на три езика, и в съответствие с конституцията, тоест и на македонски език.

28

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Северна Македония влезе в НАТО

27.03.2020

4476 73
ЕС представя през юни преговорната рамка с Албания и Сев. Македония

24.03.2020

Обновена

639 7
ЕС започва преговори за членство със Сев. Македония и Албания

23.03.2020

690 9

Коментари

rorik

Баняджийте праят мръсно на Баце.

vvatkov

    Аплодирали са го, защото е е говорил на български. Разбрали са го без преводач, както и той ги разбира без преводач. ТОВА Е!

hamer

Да, него го разбират, ама дядо Вазов - не?

Johnny2965

Аплодират някого за същността на казаното, а не заради езика, на който го казва!

В конкретния случай Заев е бил аплодиран заради липсата на каквото и да е притеснение, че говори на една доста странно изкривена норма на българския език.

rorik

Задачата на нашите учени беше да  изчистят  някакви  неуредици по повод  общата ни история. Резултатите да ги дадат на Баце и той да се оправя със Заю.

Никой не им е дал право да приказват през главата на Баце.

Така рискуваме да  се опровергават  по важни неща от историята ни и да въвличат Заю в чуденки. .

Johnny2965

Не разбирам какви неуредици могат да бъдат изчиствани? Може ли пример?

Paranormal

И ако признаят, че са българи какво ще се промени? Нека си се определят както им харесва, тяхно право си е. 

rorik

==Не разбирам какви неуредици могат да бъдат изчиствани? Може ли пример?==

 

Ами точно това  учените трябваше да изяснят. По документи.

Да намерим общото а не различното.

Скрудж

Преди два месеца бях в командировка в Банско, Сандански, Петрич. Тамошният диалект за мен беше напълно неразбираем въпреки, че хората от тези краища на България се определят като "макета". Подчертавам, че става дума за диалекта и като казвам - неразбираем, имам предвид, че поне 80-90 процента от думите са ми напълно непонятни. В Република Македония аз разбирам близо 70-80 процента от казаното.

Нафарфор

имай предвид, че изкуствено са променяли езика през годините...

Умберто Жеко

там сами жени са в опасност още от соца.

марк

 

 

 

 

                                Зоран Заев: Българските евродепутати ме аплодираха, когато говорих на македонски език

 

 

                                        Те като отидат там аплодират всичко !!!

Danibus

Познавам една депутатка от мнозинството, по професия-начална учителка/ нямам нищо против тази професия-от класната на сина ми съм приятно изненадан, например/. Така, че не се учудвам на аплодисментите които е получил Заев.

п.с. Ще гледаме такива олигофрении все повече след т.нар. исторически договор със Скопие.

Buntaru

До 1944 край Вардаро са говорили български. След това изкуствено е създаден език с нови букви, махнато е Ъ, въведени нови букви и доста сърбизми и правила. В резултат сега там говорят на език различен от нашия. Коректния въпрос е за кой език се спори. До 1944 или след нея. Защото на изкуствения език преди тая година няма написано и едно изречение. Ние не сме прави че в момента там говорят на български. Запитайте се дали разбирате и половината от това което говорят.

Скрудж

Разбирам дори повече от половината. В Македония ходя без преводач. Говоря на български, те на техния език и се разбираме перфектно!

Гого

Езикът им след 1945г може да се определи като"Български език писан на  Сръбска пишеща машина"!

 

Hasta la vista

Ние сме приятелски страни и подобен тон е недопустим, когато в 21 век говорим за идентичност, която е ясно вписана във всички летописи, във всички документи и във всички международни организации..."

Вярно е, така е, както и е недопустимо да си затваряте очите за езика на омразата, който се лее от болшинството ваши медии...Пък цитирайте някои от летописите, като за "летописи" не смятаме онова, което се пише от 1913-та и1945-та година насам, и посочете конкретно къде сте определени като някаква нация, народност или нещо, където ви споменават като отделна самостоятелна държава, отделна от България...И моля, не цитирайте нещо за Филип и Александър Македонски, щото гърците ще ви се разсърдят и Преспанското споразумение мое да отече у ряката, въпреки че отнесоха територията ви на север... 

rusi

Бих го запитал Зорчо на какъв език са написани документите на ВМРО - Устав, Конгресни документи, Окръжни писма, лична кореспонденция между водачите...

Buntaru

Като се говори за омраза е хубаво да се прочетат българските форуми и да се направи заключение. Трябва со кротце, со благце и со малко кютек и това което са направили сърбите 60 години с тях ще си дойде на мястото. С омраза, ултиматоми и абсурдни условия ще стане обратното.

годю

Значи така - Тръмп са го аплодирали в британския парламент, защото е говорил на изчанчен английски, така ли?

Johnny2965

Ето и част от речта на Заев в Европарламента:

-За нас Европа значи да живееме во модерно, рамноправно и отворено општество, со јасни демократски стандарди, во кое живее правото, во кое живее солидарноста, во кое функционираат подобри судови и во кое правдата е еднаква за сите, рече Заев.

По неговиот говор следуваа овации од страна на европратениците.

nebenebe

Заев усеща , че с или без нашето съгласие СМ ще бъде приета в ЕС.

Кара Колю

Преливате от пусто в празно...

Както българите стават американци, така и "македонците" и "македонския" език ще станат българи само при едно условие - The economy stupid!...

Всичко друго е чесане на патриотарското его на Чорбаджи Мича Бейзадето ?

ИвКо

Преди Зайо да говори по темата трябва да каже най важното, трябва ли при разговор между българи и македонци включително и на официални срещи да има преводач. Останалото са подробности.

nebenebe

Разбира се Заев ще каже, че без тълмач не може. Аз бях задал наскоро въпрос (а тоз въпрос е било редно да бъде зададен на Заев, щото той много навири гребена.) на какъв език се говори в останалите македонии. 

ИвКо

на какъв език се говори в останалите македонии.

 Трябва да иска разрешение от гърците дали да може да отговори, а може би и в договора му с гърците има някаква клауза дето не му позволява определени волности.

rorik

===Преди два месеца бях в командировка в Банско, Сандански, Петрич. Тамошният диалект за мен беше напълно неразбираем въпреки, че хората от тези краища на България се определят като "макета". Подчертавам, че става дума за диалекта и като казвам - неразбираем, имам предвид, че поне 80-90 процента от думите са ми напълно непонятни. В Република Македония аз разбирам близо 70-80 процента от казаното.==

 

Впечатлението ми за Сандански е че там повече се гърчеят . И църквата която посетих ми се видя повече гръцка , отколкото македонска.

nebenebe

Ма и ти си май жив македонец. Вай, вай!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×