facebook
twitter

Горещи новини

Жената, която обърна автобус на "Тракия", получи 4 г. затвор

1609
БГНЕС

4 години затвор е присъдата, която Софийският окръжен съд определи за 30-годишната Цвета Таскова, шофьорката, обърнала автобус на "Тракия", предаде БГНЕС.

Цвета Таскова е обвинена за тежката катастрофа на магистрала "Тракия" преди година и половина, при която автобус се преобърна край аутобана.

Процесът се гледаше по съкратената съдебна процедура. При катастрофата миналата пролет загинаха шестима души. Освен жертвите, в катастрофата имаше и десетки ранени.

Тогава 29-годишната Цвета Таскова изгубила контрол над автомобила си. Тръгнала първо наляво към мантинелата, след това рязко завила надясно към автобуса. После още веднъж опитала да коригира посоката, след което ударила рейса в предна лява гума. При сблъсъка едната гума на колата й се заклещила в предния калник на автобуса. Така той се наклонил настрани и се обърнал.

Технически неизправности на двете превозни средства не бяха открити. Произшествието провокира и дебат относно мярката за задължително ползване на колани от пътниците в автобусите.

17

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Пентагонът потвърди: Сваленият в Афганистан самолет е наш

27.01.2020

Обновена

6307 64
Беглец от полицията получи 1.5 години затвор

27.01.2020

55
Девет души са загиналите в авиокатастрофата с Кобе Брайънт

27.01.2020

323

Коментари

vasilevil

Още тогава много се чудихме как лека кола може да обърне автобус?

Върлаам
снимка на Върлаам

А оня шафер от катастрофат ав Своге дето пътят му внезапно"скокнал'?

А дъшерята на  пършевицата  2ма убити?

Чичо Гошо

А за шофьора на автобусът - ни вопъл, ни стон! В гербеланидия законите на физиката не важат. За това тон и половина бракма, обръща с лекота двайсет тонен автобус.

?

nottheone

много глупава присъда. пожелавам на съдията да му се спука гума, да се позавърти малко наляво, после надясно, и предницата му да се заклещи в предния калник на автобус на ивкони, собственост на бивш депутат от герб, който да се преобърне. и аз да го поосъдя.

ловkия

От четири мнения, две на върли илитерати - показателно.

И.

За Джок - самозащита и 20 години, а за смотанячката, затрила шест човека и осакила петнайсет - четири години, като добрата и хуманна прокуратура дори е пледирала условна.

Да се радва, че сред пътниците не е имало некой андреймоноф, че инак...

gayo

друго си е левашкото мислене: шест души умъртвени, много важно

ловkия

Лалай си, не ми пречиш...

Devil in Exile

Присъдата за това масово убийство трябва да е минимум 10 години! Щом не можеш да контролираш автомобил се превръщаш в убиец.

LAIO

Идиотизъм, да вкараш обикновен гражданин за 4 години в затвора. Какво добро ще излезе от това? Да има по форумите за плювачите да си чешат пръстите.

sharp007

Големи глупости са написани в статията. Потресаващо е, ако това са мотивите на съда.

От всички снимки се вижда, че по автобуса няма смачкване, т.е. не е имало силен удар.

Вижда се също, че предните гуми на автобуда са налълно здрави и са завили на дясно. Т.е. шофьорът е завил на дясно и е пратил автобуса в канавката. Колата беше едно рено меган от края 90-те. Явно жената няма пари за читава адвокат.

ловkия

 Явно жената няма пари за читава адвокат.

Явно не знаеш, че жената си е признала предизвикването на катастрофата.

Има и свидетелски показания от пътници в автобуса, потвърждаващи вината ѝ.

sharp007

Жената може и да си е признала, защото се чувства виновна. Може и самата тя да си мисли, че нейната кола е избутала автобуса от пътя. Лесно е обаче да се докаже, че колата не може да изкара автобуса от пътя. Вижда се, че автобусът е завил на дясно, където е канавката и не колата е причинила завиването, този дето последно е пипал волана.  https://m.netinfo.bg/media/images/32885/32885459/o...

ловkия

Преди време колега тук любезно предостави линк към запис от камера в автобус нейде в Китай, с който се случи същото като с този на Тракия.

Само че тъпите китайци си бяха закопчали предпазните колани, затова само един пътник от задната част пострада със срязана от страничното стъкло ръка, останалите ги пораздруса и багажът им се разхвърча из рейса, но оцеляха.

Обяснено бе на достъпен за широките форумни маси език и защо автобусът е направил това, което е направил - завил е рязко вдясно, катурнал се е в канавката, а свободноседящите вътре пътници са паднали надясно към прозорците, където са били премазани между шасито и земята.

sharp007

Ако шофьорът не е въртял панически волана, автобусът не би излезъл от пътя.

 

Чичо Гошо

Обясни го това на ловкия.

Пак питам: къде е тази паникьосана овца, шофьорчето на автобуса?

ПероВТ

На снимката на автобуса няма следи от силен удар.  И двете коли са се движили в една посока,  така че силата на удара се определя от разликата в скоростта - някъде около 20 км. в час, което е едно нищо. Твърди се, че част от колата се е заклещила между калника и предната лява гума - ако това е така, то защо Реното е на метри от автобуса? Най вероятно шофьорът на (както съобщиха) новия автобус е забелязал приближаващата кола и за да избегне удара е завил рязко надясно, към банкета. Вижда се от положението на колелата. Най-малко има съпричиняване и не застрахователя, а  фирмата е щяла да бъде  принудена да плаща обезщетенията на загиналите и ранените. Става дума за поне няколко милиона лева. Същата беше пред сливане с друга автобусна фирма, а инцидентът щеше да я вкара във фалит, та някой помогна да се излезе от ситуацията. 

Спомняте ли си катастрофата с цистерната на Витиня? При спукване на предна лява гума, нагоре из баира, където скоростта не би трябвало да е висока, цистерната "прелетя" две ленти, две мантинели, още три ленти и една мантинела и увисна от моста. Оневиниха шофьора (съответно фирмата), а със сигурност скоростта е била много над допустимата. Ако от всяка спукана гума имаше подобни последици по пътищата ни щеше да е леш. 

н16
снимка на н16

за шофьора на автобусът - ни вопъл, ни стон! В гербеландия законите на физиката не важат. За това тон и половина бракма, обръща с лекота двайсет тонен автобус

А какво е можел да направи, шофьорът на автобусът? И какви са тия закони на физиката - разяснете ги, ако обичате. Или да направим експеримент, вие да карате автобуса, и да повторим случката? Ще се обърне, как няма да се обърне. Това не е хеликоптер, да превключи от движение и да литне във въздуха.

 

Дали тон и половина могат да обърнат 20 тона, които не стоят на 1 място - а на колела, които се и въртят наляво- надясно, движейки се с определена скорост. Когато се заклещят колелата на автобуса, то му се изменя и статиката. И както се е движел - може и да се отклони към земята и да се преобърне. Всичко става за секунди. 

 

Съвсем друг е въпроса, защо за 30 години в днешна България няма съвременно БДЖ, с модерни, евтини и скоростни влакове - а трябва да се ползват автобуси. А е оставена на доизживяване, технологията от 70-те години.

 

Дали 4 години са много или малко - а да умреш, и никога вече да не се събудиш - това много ли е или e малко? И в единия, и в другия случай - са все човешки съдби. За вината и на единия, и на другия - най-добре би било, ако на автобуса отзад е имало и камера, както и на реното отпред.
 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×