Медия без
политическа реклама

Здравният министър: Рано е да се каже какво ще отвори след 21 декември

Хотелиери и ресторантьори плашат с масови съкращения, ако се провалят празниците

14 Дек. 2020Обновена
Илияна Кирилова

Много е рано да се каже кои обекти ще подновят своята дейност след 21 декември, обясни министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред журналисти в централната складова база на БЧК в с.Лозен. Той изрази мнение, че нощните заведения трябва да останат затворени и след тази дата, когато изтича срокът на заповедта, с която бяха въведени извънредните мерки срещу Covid-19.

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) веднага реагираха и настояха министър Ангелов да преразгледа заповедта си, с която забранява работата на заведенията в хотелите. В противен случай собствениците на хотели ще са принудени да съкратят персонала.

"Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) изразява своето неудовлетворение относно изказването на здравния министър Костадин Ангелов, че и след 21 декември мерките няма да бъдат разхлабени, а заведенията към местата за настаняване ще останат затворени. Преди три седмици, когато бяха обявени новите рестрикции, икономическият министър Лъчезар Борисов публично обеща на бизнеса, че всичко ще заработи отново, макар и при строги хигиенни и противоепидемични мерки, след триседмичния период", напомня от асоциацията в писмо до премиера Бойко Борисов и до министъра на туризма Марияна Николова "Настояваме на ресторантите и заведенията в хотелите да им бъде позволено да работят, но единствено и само за гостите на мястото за настаняване, в което се намират и при спазване на противоепидемичните мерки", се казва в писмото.

Според организацията "финансовата помощ от държавата към хотелиерите и ресторантьорите вече е задължителна и тя трябва да бъде в размер минимум на 30% от оборота за периода на затваряне от предходната година, а за новите бизнеси - на предходния период, в който са били отворени с пълен работен капацитет".

В момента държавата компенсира служителите в затворените бизнеси с 24 лв. на ден, а икономическият министър обяви, че финансовата помощ за фирмите ще бъде възстановява на 20% от оборота на затворените обекти. 

Училищата и детските градини е рано да бъдат отворени на 21 декември, каза още здравният министър Костадин Ангелов. Те могат да бъдат отворени след Нова година. Очаква се дотогава антигенните тестове да бъдат приравнени на PCR тестовете, като по този начин и те ще започнат да бъдат отчитани в статистиката, а личните лекари ще издават направления за тях. През тази седмица ще бъдат разпределени около 1,2 млн. антигенните тестове, които ще обезпечат държавата, посочи здравният министър, цитиран от БНТ.

НАСТРОЕНИЯ

Българите подкрепят края на строгите мерки и не са убедени, че те въобще вършат работа. Това е изводът от експресен телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл" с 800 интервюта, проведен в периода 7-9 декември. 59,3% одобряват противоепидемичните ограничения да отпаднат на 21 декември, а 21,8% са против. Останалите не могат да преценят. 47,8 на сто приемат, че само маски, дистанция и хигиена биха били достатъчни, а 39,2% приемат становището, че строгите мерки реално работят.

Хората явно не са съвсем убедени, че дистанционното обучение трябва да продължи. 42,1% от запитаните приемат, че то е неефективно и следва да се прекрати. 41,7% мислят обратното, а 16,2% се колебаят. 

Обществото е разколебано и по отношение на ваксините. 41,3% смятат да се ваксинират, когато е възможно, докато 46,7% не възнамеряват. Останалите се колебаят. 38,5 на сто, например, смятат, че каквито и мерки да се взимат, повечето хора трябва да преминат през Covid-19 и тогава ще свърши пандемията. 31,1% обаче приемат обратната гледна точка, а цели 30,4% не могат да преценят.

Българите честно признават, че едва ли ще спазват изолация в предстоящите празници. 74,4% възнамеряват да се видят с близки и приятели, а изолация ще пазят 18,2%. Има и известен дял колебаещи се.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?