Медия без
политическа реклама

Здравният министър обяви ограниченията до 31 януари

Държавните изпити се разрешават за всички студенти, а за най-малките се допускат извънкласни дейности

18 Дек. 2020Обновена
Илияна Кирилова

Здравният министър подписа допълнение към заповедта с ограничителните мерки, с което удължава голяма част от тях до 31 януари. Промените са вече обявените досега, с някои допълнения.

 

КАКВО ОТВАРЯ

- От 4 януари се възстановяват присъствените учебни занятия за учениците от първи до четвърти клас и индивидуалните присъствени посещения в центровете за подкрепа за личностно развитие.

- От 4 януари се разрешават извънкласни дейности за децата в рамките на училищните паралелки.

- От 4 януари се разрешават и занятия за деца до четвърти клас в езикови и образователни центрове, школи и пр. Те трябва да са организирани по начин, който не допуска смесване на деца от различни групи на центъра.

- От 4 януари се отварят детските градини и яслите.

- От 22 декември за студентите се разрешава провеждането на държавни изпити (досега бяха позволени само за медицинските специалности). 

- От 22 декември се разрешава провеждането на конкурси, провеждани по реда на Кодекса на труда, Закона за държавния служител, Закона за развитието на академичния състав и други специални закони.

- От 4 януари се допускат посещенията на музеи и галерии, при използване на 30% от общия им капацитет, спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м и задължително поставяне на защитни маски за лице. Остават отворени и театрите, които работят при същите условия.

- Нов вид имат и ограниченията за спортните състезания. Според новата заповед от 22 декември до 31 януари се преустановява провеждането на спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер при колективните спортове за лица под 18 годишна възраст. Изключение се допуска само за картотекирани спортисти към спортните федерации. Спортните състезания за всички възрастови групи се провеждат без публика.

- От 22 декември отпада забраната за ресторантите на територията на местата за настаняване, които могат да работят само за гости на съответното място за настаняване, при използване на 50% от капацитета им и при ограничено работно време в границите между 6.00 и 22.00 часа.

- В моловете от 22 декември се премахва забраната за посещения на още два вида обекти - за комунални услуги и услуги по химическо чистене. Там работят, както досега, и магазините за хранителни стоки, лечебните заведения, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори.

 

КАКВО ОСТАВА ЗАТВОРЕНО

- Не се провеждат присъствени учебни занятия (в т.ч. учебни практики, стажове, изнесени учебни часове, изпити, дуална система на обучение и др.) в училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие за децата от пети до 12-и клас.

- Не се провеждат в присъствена среда групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда за всички възрастови групи (с новото изключение за извънкласни дейности в рамките на училищните паралелки).

- Не се провежда присъствен учебен процес във висшите училища.

- Не се провеждат присъствените групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица (с новото изключение за деца до четвърти клас).

- Не са разрешени посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца.

- Не са разрешени конгресно-конферентни мероприятия, семинари, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма, както и конкурси извън обявените по Кодекса на труда, Закона за държавния служител и други специални закони.

- Не се допуска организирането и провеждането на събирания и тържества от частен характер (сватби, кръщенета, погребения и други) с присъствие на повече от 15 човека.

- Кината остават затворени. Не е разрешено и провеждането на сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство и други.

- Забранени остават посещенията на фитнес центровете и залите за групови занимания към тях.

- Не са разрешени посещенията в заведения за хранене и развлечения (с изключение на ресторантите към хотелите). Допускат се само доставки или взимане на храна за дома и офиса.

- Не са разрешени посещенията в игралните зали и казина.

- Не са разрешени посещенията на търговските центрове (представляващи една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти)и търговските центрове тип МОЛ, с изключение на посочените по-горе магазини.

- Не е разрешено провеждането на групови туристически пътувания (екскурзии) с организиран транспорт в страната и в чужбина и групови посещения на туристически обекти в страната.

 

ЧАРТЪРИТЕ - РАЗРЕШЕНИ

Чартърните полети за празниците ще се промушат през ограниченията за групови туристически пътувания под претекста, че са индивидуални пътувания. Това се разбира от тълкуване на заповедта, направено от министерството на туризма пред сайта travelnews.bg. "Чартърните и самолетни полети не са забранени с новата заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов. Те не са организирани екскурзии, а начин на придвижване до крайна цел", казват пред сайта от министерството на туризма, след консултация с МЗ. „Туристите купуват индивидуано пътуване от туроператорите. Всяка приемаща държава има своите изисквания към пристигащите, които от своя страна сами преценяват дали отговорят на поставените условия и ограничения. Както и при завръщането им от различни дестинации има съответни правила за влизане в България“, се казва в становището на Министерството на туризма.

Въпросът разрешени ли са чартърните полети бе зададен вчера и на министъра на здравеопазването на редовния му брифинг. Той беше категоричен: "Ясно и точно в заповедта е записано, че организираните екскурзии не са разрешени. Единичните пътувания са разрешени, всеки има възможност да пътува, но организирани екскурзии с групи - категорично не".

Последвайте ни и в google news бутон