Quantcast

Медия без
политическа реклама

Венецуела отне парламентарния имунитет на Гуайдо

03 Апр. 2019

Конституционното събрание, лоялно на президента Николас Мадуро, отне парламентарния имунитет на самопровъзгласилия се президент Хуан Гуайдо и разреши съдебно преследване срещу него, съобщават световните агенции.

„Нищо няма да ни спре“, заяви обаче венецуелският опозиционен лидер, признат за временен президент от 50-ина страни. Гуайдо добави, че е наясно с опасността да бъде арестуван, като действа за сваляне на президента Николас Мадуро, но „в този процес няма връщане назад“.

Междувременно бе съобщено, че хиляди венецуелци са преодолели заграждения на границата с Колумбия, съобщи имиграционната служба на Богота и предупреди Мадуро, че ще носи отговорност за проблемите, които могат да възникнат.

През февруари Мадуро блокира мостовете, свързващи двете държави, за да не позволи в страната да влезе чужда хуманитарна помощ. Заради това, че мостовете са блокирани от контейнери и камиони, венецуелците прекосяват река Тахира, за да стигнат до град Кукута на северната граница на Колумбия с цел да намерят храна, лекарства и работа. Но поройните дъждове през последните дни направиха това невъзможно.

Русия предупреди да не се правят опити за сваляне на Мадуро със сила, а Колумбия разкритикува предупреждението.

Ключови думи:

Колумбия, Гуайдо

Още по темата