Медия без
политическа реклама

Три села в Пазарджишко искат закриване на военен полигон

27 Апр. 2019
Снимка: Архив

Жителите на три села в Пазарджишко настояват военният полигон за обучения на специалните сили, който се намира до населените места, да бъде закрит или преместен на друго място. Причината - постоянният шум от гърмежите, замърсяването на въздуха от взривните вещества и пораженията по къщите им. Събрани са стотици подписи, които са изпратени до институциите, съобщава БНТ.

От години жителите от селата Црънча, Дебръщица и Паталеница са подложени на постоянен шум. Силните взривове от избухливите вещества от близкия полигон разтърсват къщите им ежедневно, оплакват се местните. "Тези взривове - бомби ли са, какво са, защото обектът е секретен не ни дават някаква информация. Ние чуваме само огромни взривове, както вчера земята се тресеше тук в района", коментира Елена Маджарова - председател на обществения съвет в селото. "Има напукани стени и тавани. Аз съм си правила основен ремонт. Теглила съм кредит", казва и Тунка Кавлакова. Хората се притесняват, че бомбите излъчват радиация. От взривовете ставали и пожари. "Толкова болести не е имало. И по растенията. Остави по хората. Растенията боледуват. Настояваме да се спре това стреляне", призовава Верка Маджарова.

Специализираният учебен център работи от около 70 години. Използва се за обучения на силите за специални операции на армията. "Най-често се стреля само с леко стрелково оръжие", поясни бригаден генерал Явор Матеев, командир на 68 бригада "Специални сили". "През последните години ние създадохме и така наречените бъбреци. Това са специални зони вътре в полигона като обособени сектори, които са ограничени с едни диги с височина около 3 метра. 80% от стрелбата се провежда вътре в тях. Тези бъбреци са естествен шумоизолатор", казва Матеев. Той гарантира, че изстрелите не отделят химически и радиоактивни вещества.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата