Медия без
политическа реклама

В Тбилиси отново се проведе антируски протест

23 Юни 2019
ЕПА/БГНЕС

Окозо 3000 души протестираха за трета поредна вечер в нощта срещу неделя в грузинската столица Тбилиси. Недоволството бе провокирано от участието в четвъртък на руски парламентарист в сесия на Международната асамблея на православието. Той предизвика възмущението на опозиционните депутати, водейки заседанието от креслото на председателя на грузинския парламент, предаде БНР.

Протестиращите - около 3000 според АФП, искаха оставката на вътрешния министър, освобождаване на задържаните в четвъртък  демонстранти и провеждането на парламентарни избори по пропорционална избирателна система.

В петък руският президент Владимир  Путин подписа указ за спиране на руските пътнически полети  до Грузия от 8 юли. Путин също така препоръча на руските туристически агенции да прекратят дейността си в Грузия, където всяка година на почивка пристигат около един милион руснаци. В събота Русия забрани на грузинските авиолинии да летят до нейната територия от 8 юли.

На 20 юни няколко хиляди протестиращи се опитаха да щурмуват сградата на грузинския парламент, искайки оставката на председателя на парламента Иракли Кобахидзе и вътрешния министър Гиорги Гахария. Шефът на парламента Кобахидзе подаде оставка в петък, припомня БНР.

Още по темата