Quantcast

Медия без
политическа реклама

СЗО предупреди за нова ковид-вълна в Европа през август

01 Юли 2021

Световната здравна организация заяви днес, че случаите на Covid отново се увеличават в Европа след двумесечен спад и предупредиха, че ще дойде нова вълна, ако не останем дисциплинирани.

"Миналата седмица броят на случаите се увеличи с 10%, което се дължи на засилено смесване, пътувания, събирания и облекчаване на социалните ограничения", каза регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге на пресконференция. "Ще има нова вълна в Европейския регион на СЗО, освен ако не останем дисциплинирани", добави Клуге.

Той предупреди, че този обрат е породен от нарастващите случаи на индийския вариант Делта, който изпреварва варианта Алфа, появил се за първи път във Великобритания.

Доклад на Агенцията за борба с болестите на ЕС ECDC изчислява, че по-заразният вариант Делта може да представлява 90% от новите случаи в ЕС до края на август. "Разпространението на ваксината не се намира във фаза, която да предложи необходимата защита", заяви Клуге. Той посочи, че средният обхват на ваксините в европейския регион е 24%, а половината от възрастните хора и 40% от здравните работници все още не са незащитени.

"Това е неприемливо и твърде далеч от препоръчителните 80% покритие на възрастното население", каза Клуге.

Ключови думи:

ковид, СЗО, вълна, делта