Медия без
политическа реклама

Стотици измами в Андалусия с цел записване в елитни училища

01 Септ. 2019
Pixabay

Властите в испанската автономна област Андалусия са открили близо 300 случая, в които има основателни съмнения за измама при записването в училищата за учебната 2019 г. - 2020 г., съобщава "Ел Мундо".

Най-много са измамите, свързани с местоживеенето. Родители се регистрират на адреса, на който живеят дядото и бабата, или някой чичо, в най-лошия случай - приятел. Понякога се фалшифицират документи, стига се дори до фиктивни разводи. И всичко това се прави с една-единствена цел - на всяка цена детето да влезе в мечтаното училище, предаде news.bg

Тези измами са станали вече нещо обичайно преди всяка нова учебна година в Андалусия. Както са обичайни и оплакванията, че не стигат местата в някои учебни заведения, които било заради своето местоположение, било заради завоювания престиж, са станали по-търсени.

Преди началото на новата учебна година, според данни на властите в областта, съмнителните случаи за използване на измама при записването са близо триста. По-точно полицията разследва 293 случая в районите на Севиля, Алмерия, Гранада, Хаен и Кордова. Най-много са тези в Севиля - 102, следват Алмерия - с 96, Гранада - със 73, Хаен - с 21 и Кордоба - само с един.

Интересното е, че в Севиля, столицата на областта, на особено интерес при измамниците се радват училищата на религиозни общности: "El Buen Pastor" ("Добрият пастир"), "Los Padres Blancos" ("Белите свещеници"), "Las Irlandesas" ("Ирландките" на името на женска католическа монашеска конгрегация - б. р.).

А в Гранада са били разследвани 33 процента повече случаи в сравнение с миналата година.

Разследваните случаи са предадени на съответните териториални отдели "Образование и спорт", "Равенство", "Социални политики", и "Помирение" - последната инстанция, която ще реши дали записаният ученик ще бъде приет или не.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?