facebook
twitter

Горещи новини

Стево Пендаровски: Гоце Делчев се е определял като българин

2231
БГНЕС

Гоце Делчев се е определял като българин и това е безспорен исторически факт. Това заявява северномакедонският президент Стево Пендаровски в интервю по местна телевизия, предаде БГНЕС. Според него обаче, в същото време няма нито един исторически факт, че се е борел за Велика България или Санстефанска България.

„Има два неоспорими исторически факта и това трябва да бъде като компромисен вариант за личността и делото на големия революционер, който създаде напрежение в отношенията между Скопие и София и който заплашва да създаде отново нови противоречия между двете държави”, казва Пендаровски.

„Гоце Делчев се е борел за автономия на Македония, за независима държава, та дори в края на живота си прави завещание неговите кости да почиват в независима македонска държава С една дума, както казват някои политици: истината и само истината - така да бъде. Безспорна историческа истина е, че той се е определял като българин. Безспорна историческа истина е фактът, че се е борел за македонска държава. Ето я формулировката, дайте да я подпишем и да не създаваме проблеми там, където не трябва да има. Ние като държава не може да преглътнем тезата, че през 1944 г. сме се събудили една сутрин като македонци. Дайте оттук нататък да разговаряме, защото този политически подход няма да ни доведе до никъде“, казва още Пендаровски.

С България подписахме договор за приятелство, а не за проблеми и престрелки. Постигнахме договореност за общите моменти, които трябва да ни обединяват, а не да ни разделят, казва от своя страна северномакедонският премиер Зоран Заев, цитиран от БГНЕС.

“Опитът от историческите комисии по света и в Европа доказва, че сътрудничеството иска време, труд, търпение, уважение един към друг и голяма взаимна отдаденост. Но преди всичко е необходима обща идея да вървим напред. Ние знаем, че тази идея е жива и сме доказали, че и за най-деликатните теми може да се намери общ език, ако се иска. За да успеем, трябва заедно да узряваме. Приятелството трябва да бъде и в двете посоки”, казва Заев в профила си в социалните мрежи.

32

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Парламентът на Северна Македония ратифицира договора с НАТО

11.02.2020

907 11
Зоран Заев обяви Гоце Делчев за македонски революционер

04.02.2020

3030 22
Меркел: За доброто на всички е Албания и Македония да са в ЕС

27.01.2020

434 5

Коментари

Страници

сталкер пустиняк

Хъм, не почнаха преговори от ЕС за присъединяване и гледай как почнаха да увират дебелите северномакедонски глави. 

valldi

Щом президентът на Македония признава, че Гоце Делчев е бил българин, цялата конструкция на македонизма рухва. Да, Гоце се е борил за автономна Македония, защото обстановката не е позволявала да се постигне пряко присъдиняването й към България. Но никога не е говорил за македонски народ, отделен от българския, за неговия античен произход, за македонски език и македонска история и идентичност. Така че Стево като е казал А трябва да каже и Б и да признае цялата несъстоятелност на македониската заблуда. А иначе за периода след 1944 г. да  пишат каквато си искат история. 

Neopol

Македонците са с античен и много по-стар произход, както и всички балканци, от които те са част. Това, обаче няма нищо общо с днешните нации и национализми. Македнци е било географско название, както и българи впрочем. Нещо, като днешното охридци и пловдивчани.

IvanM

Н.Пр. г-н Пендаровски да не чете щенията на Гоце, както дяволът - евангелието. По времето на Гоце Македония е административна единица в Османската Империя. Гоце и другари се борят тя на излезе от състава на Империята, като независима държава Македония. Никъде не се говори за "македонска" държава. Говори се за държава Македония. А това са две големи разлики. В Албания живеят албанци и в Косово живеят албанци. В Германия живеят германци, но и в Австрия живеят германци (колкото и да се опитват да се преструват на австрийци). Нищо не пречи, в този смисъл, в България да живеят българи и в Македония да живеят българи. Тъй си мисля.

Гласът

От гледната точка на Гоце Делчев е точно така, но реално Пендаровски се е съгласил с тази теза. Да видим дали други политици в Македония ще я приемат. 

Гласът

Гоце Делчев се е борел за автономия на Македония, за независима държава, та дори в края на живота си прави завещание неговите кости да почиват в независима македонска държава С една дума, както казват някои политици: истината и само истината - така да бъде. Безспорна историческа истина е, че той се е определял като българин. Безспорна историческа истина е фактът, че се е борел за македонска държава. Ето я формулировката

Добро начало. 

Neopol

"Ние като държава не може да преглътнем тезата, че през 1944 г. сме се събудили една сутрин като македонци."
А защо не, при положение, че е вярно и не е обидно ? Американците как са се дъбудили такива през 1776 г. ? А канадците, бразилците, и т.н.. Дори и немци, французи, руснаци, българи, сърби, хървати, турци и т.н. в един момент са се събудили такива. Просто, защото нациите са ново явение и не съществуват от времето на динозаврите, а само от 2-3 столетия.

Гласът

А защо не, при положение, че е вярно и не е обидно ? 

Защото после трябва да обясняват на децата си как така един ден са били българи (включително не кой да е националния им герой) е после македонци и кога точно е бил този ден. Но ако човек анализира логично казаното от Пендаровски, те така или иначе трабва да го обяснят на децата си. Нека ги оставим сами да го направят. 

IvanM

Дори и немци, французи, руснаци, българи, сърби, хървати, турци и т.н. в един момент са се събудили такива. Просто, защото нациите са ново явение и не съществуват от времето на динозаврите, а само от 2-3 столетия.

 

Ми, не е вярно. Германците, французите, българите, сърбите, руснаците, англичаните и прочие хървати са си се чувствали такива приблизително от преди около 1000 години. И не само те. Нациите може и да си съществуват от по-малко от 200 години, но народите и чувството за принадлежност към тях си си хилядолетни.

Neopol

   Да, ама не. В началото на 20 век все още в България, "родина" е означавало родното село, а пък "чужденец" - другоселец. Задължителната военна служба и масовото образование, успоредно с индоктринацията на държавната пропаганда довършват създаването на българската нация. И това става чак към кредата на 20 век. 

Та, българската нация почва да я прави Русия след 1832 г.,но я довършва българската национална държава до средата на 20 век. 

Земите на Македония, въпреки и усилените националистически пропаганди на България, Сърбия и Гърция, си остава на донационално ниво поне до края на Първата световна война.

 

human_capital

Аз не разбирам защо се занимаваме с тези инати македонците? Отдавна посръбчени. 

Сложи им средния пръст в г*за, както направиха гърците и си гледай гайлето.

Сякаш някога ще си върнем териториално Македония. Ние нашата си територия не можем да оправим...

Каквато искат история да си пишат; тях албанците ще ги оправят.

vvatkov

     Росен Петров ще пита "какво остава от македонец като се изкъпе", ама нали си знаем - чист българин.

Forza NATO

 

Пендаровски заслужава да биде одма и трижди поздрАвен! ?

 

Да изречеш това публично в Скверна Мъкидония е изключително сериозна стъпка, изискваща небивал политически и личен кураж.

 

Затова беше важно, че той успя да спечели президентските избори, а не тета Гордана, която со се целата си рода от братучеди во Бугария щеше да суче юридически дитирамби, че актът за раждане на Гоце не е запазен в оригинал.

 

Стево ✌️

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Лошо нЕма! Както има две държави с корейци, две с китайци и три с индийци, защо да няма и две с българи. Да не говорим за Африка, където границите са определяни от колонизаторите и нямат нищо общо с народите и племената, които ги населяват.

Диагностик

Приятелството е като цветята - трябва често да се полива. 

Водещите ГЛАВИ от двете страни трябва да се срещат по-често.

IvanM

Водещите ГЛАВИ от двете страни трябва да се срещат по-често.

 

Малиииии, само срещи Борисов-Заев ни трябват, повече от необходимото.

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Няма какво да се преговаря между двете страни. Признава се българската история до 1944 година и край. След това да се самоопределят и като патагонци ако искат. Иначе няма Европейски съюз.
Mavrodinov

Пендаровски е много близо до възможния компромис. Липсва му само едно - да отбележи ЗАЩО Гоце и неговите съратници-БЪЛГАРИ, са били принудени да се откажат от сливане с майка България! Защото е било невъзможно "великите" сили и най-вече Руската и Австроунгарските империи, да допуснат обединение на българите! Единствения вариант на ВМРО /Вътрешната македонска революционна организация/ за СВОБОДА от Османската империя е била компромиса с автономна отделна област! Нека четат документите им - в сбодната област всички ще са равноправни - БЪЛГАРИ, власи, турци, цигани, албанци, сърби, гърци....  /Нещо да ви напомня за ЛЕВСКИ!!!! /  Да са писали нещо за македонци?  Да, после сърбите направиха ТОВА население македонци, и то не през 1946, а още от 1919 година нататък!!!!!!

Гласът

Те са съседи на Косово и Албания така, че знаят. Тачи нали и той води борба за "независимо Косово" преди 20 години. Като получиха независимост заговори за обединение с Албания. Македонците не са чак толкова глупави, че да не видят аналогията със своята история (в момента в който признаят, че Делчев се е самоопределил за българин). 

ThePal
снимка на ThePal

Пендаровски явно чете, за разлика от коравите и неизмити сърбясали чутури. 

Георги Николов Делчев - бугараш, а ? Тикви слънчасали...

Джиджи

??

First Strike

- Дотук добре.
Казал падащият от осемнайстия етаж, минавайки покрай десетия

Казуса
снимка на Казуса

Още един плюс от членството в ЕС на България.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Можем само да поздравим г-н Пендаровски. Признаването на българската идентичност на Гоце Делчев е несъмнена стъпка напред към нормалността. 

Гласът

Бих добавил, че е решаваща стъпка напред. Ако бъде направена от повечето македонци всичко ще си дойде на естественото място, и България и Македония ще развиват нормални отношения. Дано стане.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Липсва му само едно - да отбележи ЗАЩО Гоце и неговите съратници-БЪЛГАРИ, са били принудени да се откажат от сливане с майка България! Защото е било невъзможно "великите" сили и най-вече Руската и Австроунгарските империи, да допуснат обединение на българите!

Това е една от причините, която ние обиновено изтъкваме. Но далеч не е единствената. А честността трябва да бъде и от двете страни.

HBK

Господин Стево Пендаровски постави много висока летва (даже непостижимо висока) пред родните „полютици”. Още с пъвите си действия северномакедонския президент показа дипломатичност, ерудиция и интелект. Качества необходими за политик от Европейски ранг и недостижими за политик от Български камунистически клан.

 

Убеден съм, че при евентуално членство в ЕС, северомакедонските политици заедно със гърците ще играят много по-доминираща роля за определяне на регионалната Балканска политика, отколкото това ще бъде позволено на родните, обременени от миналото си, политици.

 

P.S. И още в нещо съм убеден; тези качества (и перспективи) на северномакедонските политици няма как да не генерират убийствен заряд от „завист”, така характерен за народопсихологията ни.

paragraph39

ПАК да го кажа:

Гоце Делчев НЯМА как да е бил "македонец" по Националност, тъй като по негово време НЕ е имало държава "Македония"!

А щом самият Гоце Делчев се е самоопределял като "българин", явно става въпрос за "българин" по Етнос!

А при определяне на Етническата принадлежност на човек значение има само неговото лично/СУБЕКТИВНО!/ Самоопределение, а НЕ реалното/ОБЕКТИВНОТО/!!

Ерго, категорично Гоце Делчев е бил "българин"- и по Етнос, и по Националност!!! 

И са безсмислени и безмислени всякакви спорове и измислени хипотези по този въпрос! ТЧК

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Да, бе Пара, знаем - Ботев и Левски са били османлии по националност.... ?

HBK

Струва ми се, че акцентите върху които набляга г-н Пендаровски са съвсем други:

 

1. Г-н Пендаровски не твърди, че Гоце Делчев е Българин, а че той се самоопределя като Българин.

 

2. Целта на Гоце Делчев не е била връщане на Македония към България, а обособяване на самостоятелна македонска държава.

 

3. Вината за отделянето на македонците от Българите, не е на македонците, а на камунистическите Български продажници, изпълняващи безпрекословно и коленопреклонно волята на по-големия „брат”.

 

4. Но най-важното: дипломатът Пендаровски подава ръка на Българските „политици” („дайте да разговаряме”), на което Българските политици, противно на всяка логика, отговарят с подозрение, раздразнение и дори ... възмущение. Щеше да е само глупаво, ако не беше ... подло.

 

Не Троянски коне, а Троянски магарета.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш