facebook
twitter

Горещи новини

Софиянци са по-чувствителни към въздуха, защото живеят по-добре

Този извод направи министър Нено Димов, според когото през последните 7 г. в столицата качеството на въздуха непрекъснато се подобрява
1902
Илияна Кирилова

"Основните източници на мръсен въздух, не само в София, а по принцип за страната, са битовото отопление и транспортът. Решавайки тези два проблема, в голяма част от градовете в страната би се решил проблема с мръсния въздух".

Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов пред "Нова тв".

"София е сред 20-те града в Европа с най-мръсен въздух, но далеч не е на първо място. Вижте каква е ситуацията в София – един от градовете, където през последните 7 години константно се подобрява качеството на въздуха, и каква е ситуацията във Видин, един от най-сериозно замърсените градове. Имайки предвид нивото на стандарта на живот на хората, виждате че в София са много по-чувствителни на тема мръсен въздух, защото имат по-големи изисквания, което е съвсем нормално. Когато човек започне да живее по-добре, започва да има по-големи изисквания и така трябва да бъде", мотивира се Димов.

За предложението да се инкриминира горенето на отпадъци той коментира, че местните власти трябва "сами да организират начина, по който да контролират с какво се отопляват домакинствата". "Ако в 3-годишен срок общините не изпълнят заложените цели по отношение на чистотата на въздуха, те подлежат на санкции", добави Димов.

Министърът коментира и новината за заловения боклук от Италия, за който се предполага, че е бил предназначен за изгаряне у нас.

"В МОСВ няма постъпило искане, нито издадено разрешение за внасяне на боклук от Италия. Но, в края на краищата, в Италия се води разследване и ако се получи, а вероятно ще се получи като информация в други органи в България, не при нас“, каза той и обясни, че България е една от страните, които най-малко произвеждат твърдо гориво, получено от отпадъци.

"Ние горим около 3%, средното за Европа е около 27-28%, а най-чистите държави от типа на Швеция и Дания горят може би над 60%. България е единствената държава, която има ограничения за внос, единствената държава, която разрешава горива, произведени от отпадъци, да са не повече от 50% от това, което може да се изгори в страната. Над 90% от вноса, който е от отпадъци за горива са за циментовата индустрия“, каза министърът.

Що се отнася до тежкатаводна криза в Перник Димов заяви, че неговото ведомство няма правомощия да налага воден режим. "ВиК пък не са длъжни да ни уведомяват, че водата в даден язовир свършва. За това трябва да знаят общинските власти", допълни той. Димов освен това не се притеснявал от започналото разследване на Спецпрокуратурата по въпроса с източването на яз."Студена", довело до безводие в Пернишко, като увери, че е готов да поеме отговорност, ако такава му бъде потърсена. 

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Неяснотите около плана за Перник стоят ден преди гласуването му в СОС

27.01.2020

Обновена

СВЕТОСЛАВ СПАСОВ

1457 7
София ще вземе 30 млн. лв. от кабинета покрай кризата в Перник
Опозицията в София поиска референдум за горенето на боклук

23.01.2020

524 1

Коментари

ГАМЕНЧЕТО

Достатъчна наглост като за един ком.деятел на който демократичните възгласи са или неясни или пречка да си гледа живуркането но не и да върши работа за която е избран.

Пич или внасяш ред или се махай не щем и други тикви които не решават проблемните на обществото.

nobody2

колега, само дето не е "ком. деятел", а най-обикновен седесар, после костовист.

и въобще - доказателство, че не е необходимо да го играеш идиот, ако по рождение си такъв.

Скитник-1

?

John Slow

София е сред 20-те града в Европа с най-мръсен въздух, но далеч не е на първо място

Нонсенс. И ако беше само тоя, щях да махна с ръка. На всеки ръководен пост е закован по един подобен. Дрънкат пълни глупости, а работа за два лева не вършат.

Тартамут

Щом столичани са наред, дайте да си поговорим за една въглещарка дето гори каквото и сложат, намира се в Габрово и е собственост на един енегриен бос дето никой не го пипа.

hamer

Основните източници на мръсен въздух, не само в София, а по принцип за страната, са битовото отопление и транспортът. Решавайки тези два проблема, в голяма част от градовете в страната би се решил проблема с мръсния въздух"

Добре, а кой ги създаде тези проблеми? Кой направи така, че в 21 век хората в големите градове да се отопляват като в по- миналия век? Кой направи цените на алтернативните източници на топлина непосилни за плащане? Кой създаде условия да се внасят безконтролно бараки на по 100 г-, кой направи цените на градския транспорт неадекватни на услугата? С две думи - кой създаде тези "два проблема", та сега да се бие в гърдите, че ги решава?

kaily
снимка на kaily

Тя гретичка хубаво призова всички политици до стената

Влез или се регистрирай за да коментираш

×