facebook
twitter

Горещи новини

След среща при Борисов пускането на тол системата бе отложено

Реалната експлоатация ще започне в средата на януари
3206
Илияна Кирилова
Петя Аврамова

Пускането в експлоатация на тол системата се отлага за януари. Това бе решено след среща на представители на транспортния бранш, регионалното и транспортното министерства с премиера Бойко Борисов. На срещата трябваше да бъдат изчистени спорните въпроси около системата - най-вече около таксите, но в крайна сметка се стигна просто до отлагане.

Превозвачите, които обявиха стачна готовност, имаха няколко искания: намаляване на тарифата; ограничаване на броя на пътищата, обхванати от тол системата, само до магистрали и първокласни; и 6-месечен тестови период, за да е сигурно, че няма да има "засечки". 

След срещата при Борисов бе решено , че тестовете, които уж започнаха вчера, вече имат нова начална дата - 16 август. 

"Всички сме наясно, че има необходимост от тол системата като най-справедливия начин за плащане за ползване на пътищата. На база на разговорите решихме още от утре да започнем разговори с МРРБ, но от 16 август се започват реални тестове на системата“, съобщи след срещата изп.-директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев. От организацията ще предоставят свои превозни средства, за да бъдат монтирани специални тестови устройства.

От 16 август до 16 ноември системата ще бъде тествана симулативно, след което ще бъде изготвено предложение за таксуване на преминаването на автомобилите, което ще бъде предложено на фирмите-превозвачи, съобщи пък министърът на регионалното развитие Петя Аврамова. Преминаването по републиканската пътна мрежа в този тестови период няма да се заплаща допълнително, допълни Аврамова.

От 16 ноември до 16 януари пък започват тестове на системата в реално време. След това вече тя трябва да влезе в експлоатация.

В края на месеца МРРБ ще свика консултативен съвет, на който да се обсъдят и новите предложения, съобщи още Аврамова.

Окончателният размер на таксите ще бъде определен, след като бъде измерен реалният трафик на ТИР-ове над 3,5 тона и след 3 месеца тестов период, съобщи Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

„В бъдещите разговори ще коментираме всеки един път. Мрежата ни в България е различна, ще представим карта на пътищата с нулева ставка от общо 10 800 км“, каза още Аврамова.

21

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов на новите 9.3 км от "Хемус": Мазно е, хубаво е (видео)

11.10.2019

5430 28
Български превозвачи се местят в други страни от ЕС заради пакета "Мобилност"

11.10.2019

АЛИСА ИВАНОВА

2451 14
За калпав проект авторът му вече ще носи отговорност

30.09.2019

707 2

Коментари

Augereau

Това ще е забавно да се гледа - хем Борисов от години обещава милиони допълнителни приходи от тол такси, хем няма как да стане това без да се вдигнат рязко цените или за леките автомобили или за транспортните фирми. 

Тук ще има забава. 

duch

Две напред едно назад, но все пак посоката е ясна

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Беше ясно . Най добре да спре да функционира всичко в държавата та ББ да има спокойствие и да спечели изборите. Ако може
Диагностик

От януари срока ще се промени за след изборите.

greenbush
снимка на greenbush

Традиционно и в негов стил - Тиквата напълни гащите веднага щом го натиснат. Разбира се той винаги само ОТЛАГА нещо. Никога не го решава.

торбаЛан

Ми диктатор, кво да го правиш. 

Само дето няма кой да го натисне всички пътища, които не са включени в ТОЛ системата, да бъдат изключени и от винетната.

Звън®
снимка на Звън®

След среща при Борисов пускането на тРол системата бе отложено.

пощаджията

Леле,

изненадА х се 😂

скайспирит

Поне пуснете системата за турските TIRове. 👎

Stern

Пак ще има благодарни на бат Бойко.

Всъщност Му обЯсниха бавно, че след въвеждането на тола, всички цени ще скочат. И то точно преди местните избори. Ужас!

На тъщата зетя

Абсолютно нормално! На когото не му стига багажа в кофата, решава проблемите чрез отлагане... Той друго и не може.

bD

Дига,сваля . Спира,пуска.  Дава,взема.

Що е То?

kissсинджира

Сега пълзящата диктатура ше опита да го обвини в авторитаризъм, деспотизъм и единовластие, нали?

volog2

А парите дето ги похарчиха за тол системата няма ли да върнат? Поне част от тях...

Wolf ACE

Ей това му е най-сладкото на Боци!

Шизофреничното Му поведенийце - Той решава и разрешава даже да ли да ходАт до кенефа или не, а после като се на..рат, /което задължително се случва/, се прави на независим, нечул, невидял, неразбрал...

И строг, но справедлив - сущии бай Ставри!

Не знам останаха ли, барем, от тия 80% и те да не са му разбрали номерцата!?

GrH

Плужек!

Нашенец

Толтаксата в този си вид е безумие. Камион, всеки ден превозващ зеленчуци от Петрич до София, при най-ниската обсъждана цена от 12 стотинки на километър трябва за година да даде 15500 лв за тол такси. /360 дена х 180км в посоках2 посоки х0.12./

Invisible

  Всички ние отдавна сме наясно, че тези хора освен със строителството на "къщи за гости", с друго не могат да се справят.

SINDBAD

„Дружеството, с което беше подписан договор като национален доставчик на услуги – но той не е влязъл в сила поради това, че не е доказана функционална съвместимост със системата, е изцяло българско дружество. Нито една акция не е собственост на друго физическо или юридическо лице, освен български гражданин или юридическо лице с българска регистрация“, каза още той. 

По отношение на това, че представители на корпоративни структури управляват тол системата Терзийски заяви: „Тол системата на България се управлява от АПИ, а не от Лилана или други известни или неизвестни имена. Евентуалният национален доставчик на услуги се представлява от Мартин Димитров, той участва и в разработването на продукта LIMA“. 

От своя страна, зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков обясни, че се очаква скоро да има и трети доставчик на услуги.

 

http://epicenter.bg/article/Georgi-Terziyski--Tol-...

 

вила

Защо  сме по официални данни НАЙ-бедната,корумпираната,неграмотната,мракобесната държава /ако все още има държава/...в Европа?Защото отг десетилетия вместо държавно  управление от предвидените в Конституцията органи,има пожарникарско командорене,-той взема,дава,спира,пуска,повишава,понижава,уволнява,назначава,проектира и строи  по снимки...,изобщо,всичко по пожарникарски-СЛЕД пожара прави нещо...И сега-спира нещо,което не е пускал.Щото ще стачкуват,а избори идват и дори патериците му от  гардероба със скелети,са безсилни.

PlaNed
снимка на PlaNed

От 16 ноември до 16 януари пък започват тестове на системата в реално време.

Това е една МНОГО подходяща дата и е четвъртък!

Който иска да пътува от 01 до 15 януари, ще трябва да си купи месечна винетка, която е по-евтина от две седмични и една дневна ( за периода ) и след това всичко ще бъде по мед и мас!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×