Медия без
политическа реклама

Скопие: Ще отговорим на България, но търсим още формата

Проф. Иван Илчев: Комисията по исторически въпроси със Северна Македония е зациклила

22 Окт. 2019Обновена

На проведената в неделя лидерска среща е било решено, че на България трябва да се отговори, но все още се обмисля формата, информира скопският телевизионен канал „Алсат М“, излъчващ на албански език, цитиран от Агенция Фокус..
Македония трябва да приеме резолюция, която да заяви на България какви са новите червени линии в отговор на обидите и изнудването от страна на София. Това е предложението на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, който го постави за разглеждане на лидерската среща при президента в неделя. То получи одобрение от всички партии. От опозиционната партия заявиха, че през следващите дни ще реагират чрез парламента или по друг начин.
„И по отношение на всички реакции на тази декларация е неизбежно от наша страна Република Македония да не реагира на такава декларация, след като практически всички, включително Пендаровски и Заев, се съгласиха, че е необходим спешен отговор. Ще видим след няколко дни как ще се придвижи това. Ако те не поемат инициативата, ВМРО-ДПМНЕ ще го направи ", каза Игор Янушев от опозиционната партия.
От СДСМ изразиха мнението, че никой не може да ни отрече това, което е потвърдено в Организацията на обединените нации, а това е, че сме македонци и говорим македонски. Трябва да изградим отношения с България и всички наши съседи отговорно, без да обиждаме никого и да бъдат нарушавани националните чувства.
„Знаем, че Република България е в последните етапи на кампанията за местни избори и знаем, че по някакъв начин ще започне кампания и у нас. И ние трябва да бъдем много внимателни, по никакъв начин да не позволим Договора (с България) да бъде политизиран, това е целта на този Договор ", каза Костадин Костадинов от СДСМ.
От последното заседание на Комисията по историческите и образователните въпроси между България Северна Македония в Охрид няма някакъв съществен резултат. Уточнени са няколко въпроса от Средновековната история, които са останали от предходното заседание, след което комисията е зациклила отново около Гоце Делчев. Това пък заяви в студиото на Сутрешния блок на БНТ проф. Иван Илчев, член на комисията.

Трудно е да се говори с хора, които не те чуват, каза проф. Илчев. 

"Някои от членовете от македонска страна казват, че през Средновековието е нямало усещането, че са били българи, което е смешно. 

Нашата комисия е единна в своите възгледи. В македонската има две групи. Една по-умерена група, която казва да говорим за това, но ще е необходимо много време да се променят нещата и друга група, която е зациклила и не желае да помръдне. За съжаление това е резултат на една изключително дълга пропаганда. В продължение на сто години се води една просръбска пропаганда, антибългарска", допълни още Илчев.

Той обясни, че миналата седмица са излязли резултати от анкета, кои са най-големите врагове на Северна Македония и на първо място е била поставена Гърция, на второ - с един процент разлика - България. 

"След това, което се случи вчера за предсрочни избори в Скопие, особено светло бъдеще за нашата комисия не виждам, но не трябва да се подценява и това, което е сторено. Македонската част на комисията призна, че Самуил е цар на българското царство, призна нещата, които ние искахме за Климент Охридски и Наум Охридски", каза проф. Илчев. 

За него единственото от тук-нататък, на което може да се надяваме, е да работим бавно и постепенно с надежда нещата да се променят. Това е безсмислен спор. Такъв спор няма на друго място, само между Северна Македония и България, каза още проф. Илчев.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?