facebook
twitter

Горещи новини

Ще съдят петимата зъболекари, източвали касата

978

Над 120 хил. лв.е платила Здравната каса на обвинените за източването й петима зъболекари, които бяха привлечени към наказателна отговорност, съобщи ръководителят на градската прокуратура Емилия Русинова, предаде репортер на БГНЕС.
"Образувано е досъдебно производство за документна измама. То започна по сигнал на ГД "Национална полиция" след извършена от тях проверка. 5 действащи стоматолози, заедно с 2 лица, техни помагачи, са представяли в НЗОК в периода 2015-2018 документи, за извършване на дентални услуги на непълнолетни лица", обясни тя. По думите й стоматолозите са получавали сумите от НЗОК през банковите си сметки.
"Установено е, че здравните книжки са на непълнолетни лица с адресна регистрация извън София. Тези лица са предимно от малцинството. Те не са посещавали физически кабинетите на стоматолозите. Техните родители също", добави тя и поясни, че са анализирани над 1 200 амбулаторни листа.
"Установено е, че те не са подписвани от родителите на непълнолетните лица, съдържанието не е попълвано от стоматолозите. Това е извършвано от един от техните помагачи", добави прокурор Русинова.
Тя коментира, че един от помагачите е осигурявал здравните книжки и той работи в един от кабинетите. Вторият е поддържал софтуерната програма и е подавал попълнените документи в НЗОК, а впоследствие и по електронен път с електронен подпис. Кръгът на обвиняемите лица към този момент не е изчерпан, заяви Русинова. Работата по делото продължава, и добави, че е установен и пътят, по който здравните книжки са стигали до стоматолозите.
 

Ключови думи:

зъболекари, Здравна каса
3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Здравните власти проверяват цените на лечението по Черноморието
Виновните за престъпления и катастрофи ще плащат лечението на жертвите си
Зъболекари протестираха срещу новите правила за дентална помощ

24.06.2019

Йоана Петрова

1224 1

Коментари

БИОХАЗАРТ
снимка на БИОХАЗАРТ

И кво пранги затвор, отнемане на имущество на права?

докато няма конфискация и отнемане на лекарска правоспособнист. Няма нищо да се промени.

cymen

Може да ги "накажат" със строго мъмрене. Бялата мафия няма да допусне присъда, защото най-много се страхува от прецедент.

onzitam

Пак ще повторя, че тези са кокошкари. За съжаление има много такива

Влез или се регистрирай за да коментираш

×