Медия без
политическа реклама

Прокуратурата обвини двама лекари за източване на НЗОК

Това ставало с месечни отчети за лекарска работа, прегледи и направления за физиотерапия

10 Юли 2024
Илияна Кирилова

Прокуратурата обвини двама практикуващи лекари от Пловдив за източване на здравната каса. Това става ясно от официално съобщение на държавното обвинение. 

В него пише, че Районна прокуратура-Пловдив е привлякла като обвиняеми Н.П. на 55 години и В.С. на 54 години , за извършена от тях документна измама. Двамата действали в съучастие - първият като извършител, а вторият като помагач. Те съзнателно са дали възможност на един от тях – Н.П., да получи от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК)  сумата от 12 900 лв. Това е станало чрез съставяне на електронни документи с невярно съдържание – месечни отчети за извършена лекарска работа, прегледи и медицински направления за физиотерапия.

В процеса на разследване на случая В.С. съзнателно е мотивирал седем свидетели да потвърдят неистина пред разследващ орган, а именно, че са посещавали медицински център, управляван от Н.П.. 

Схемата за документната измама, свързана с неправомерно получаване на парични суми от бюджета на НЗОК, е разкрита от разследващ екип от полицаи от отдел „Икономическа полиция“ при ОД на МВР – Пловдив под надзора на Районна прокуратура-Пловдив. Установено е, че за 6-месечен срок - за периода от 28.09.2023 г. до 29.03.2024 г.,  над 30 пациенти фиктивно са били преглеждани и са им били извършвани процедури по физиотерапия, за което  НЗОК е платила на медицинския център по физиотерапия сумата от 12 900 лв.

Предстои наблюдаващият прокурор да се запознае и анализира всички събрани доказателства по делото и да прецени, дали за двамата обвиняеми да бъде внесено искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

За престъплението законът предвижда наказание от 2 до 8 г. лишаване от свобода, конфискация на част или цялото имущество, както и лишаване от право да упражнява професия. Действията по разследването продължават.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата