Медия без
политическа реклама

Шест граждански организации са против проекта за независим прокурор

13 Дек. 2019
Илияна Кирилова

Шест граждански организации, които от години наблюдават съдебната власт, се обявиха против проекта на правителството за "независим прокурор". В свое писмо те призоваха премиера Бойко Борисов да поиска оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов, който е изготвил и сегашния, и предишния законопроект, несъответстващ на препоръките на Венецианската комисия, нито на резолюцията на Комитета на министрите на Съвета на Европа.

Писмото е подписано от Бойко Станкушев от "Антикорупционен фонд", Диляна Маркова от "Български адвокати за правата на човека", Биляна Гяурова-Вегертседер - "Български институт за правни инициативи", Красимир Кънев - "Български хелзинкски комитет", Светла Костадинова - Фондация "Институт за пазарна икономика" и Гергана Жулева - "Програма достъп до информация".

"Призоваваме министър-председателя незабавно да поиска оставката на г-н Данаил Кирилов като автор на обсъжданите законопроекти и отговорен за провеждането на съдебна реформа. Настояваме за съдебна реформа, която да осигури независимостта на съда, както и отчетност, включително наказателната отговорност на главния прокурор, в съответствие с препоръките на Комитета на министрите на Съвета на Европа и Венецианската комисия за осигуряване на върховенство на закона", пишат организациите. С този призив те се обръщат освен до премиера, и до Европейската комисия, Съвета на министрите на ЕС, посланиците на страните от ЕС в България и Мониторинговия комитет на Съвета на Европа.

Те заявяват, че предложените от правителството промени в Наказателно-процесуалния кодекс за "независим прокурор" са имитация с политически ефект, а не съобразяване с препоръките на Венецианската комисия за въвеждане на работещ механизъм за независимо и ефективно разследване на главния прокурор. Затова и искат оставката на автора на предложените промени, правосъдния министър Данаил Кирилов. Те обявяват предложения от министъра законопроект "не само за правно неиздържан, но и откровено несъответен на отрицателното становище на Венецианската комисия относно първоначално представения й друг законопроект".

"Както Европейският съд, така и Венецианската комисия всякога са изразявали мнение, че независимото разследване на главния прокурор трябва да се извършва от лица или органи, които не са йерархично и институционално зависими от разследваното лице", припомнят шестте организации в писмото. И предупреждават, че предложеният на извънредното заседание на Министерския съвет от 07.12.2019 г. законопроект не отговаря на тези стандарти. Припомнят и че Венецианската комисия изрази безпокойство от рисковете за независимостта на съда, произтичащи от структурата на Висшия съдебен съвет и формирането на неговите решения под силното влияние на главния прокурор. "Изборът на г-н Иван Гешев за главен прокурор със 17-те гласа на прокурорите и членовете на ВСС, избрани от парламентарно представените партии, демонстрира ясно това влияние", заявяват в писмото шестте граждански организации.

Законопроектът за промени в НПК за въвеждане на фигурата на независим прокурор, който да може да разследва главния прокурор, бе приет в спешен порядък на 7 декември, часове след като излезе отрицателното становище на Венецианската комисия и резолюцията на Комитета на министрите на Съвета на Европа за изготвения по-рано проект на Кирилов. В проекта се предвижда независимият прокурор да се избира от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, в която не само участва и главният прокурор, но и решенията на колегията се вземат според неговата воля.

Още по темата