facebook
twitter

Горещи новини

Шерп подобри световния рекорд с 24-о изкачване на Еверест

1045
dreamwanderlust
Ками Шерпа по време на 23-ото си изкачване на Еверест преди шест дни

Шерпът Ками Рита подобри собствения си световен рекорд, като изкачи най-високия връх в света - Еверест (8848 м), за 24-и път. Според официалното съобщение на непалските власти, това е станало тази сутрин в 6:38 ч. местно време. 

Ками Рита бе отново на Еверест само преди шест дни - на 15 май, и това е общо четвъртото му двойно изкачване (в един сезон) на Покрива на света след тези през 2009, 2010 и 2013 г.

49-годишният шерпа е родом от село Таме, област Солукумбу. Това е родното място и на шерпа Тенсинг Норгей, водача на сър Едмънд Хилари, с когото станаха първите хора в света, стъпили на Еверест през 1953 г.

Ками Рита бе за първи път бе на Еверест през 1994 г. Миналата година той подобри световния рекорд от 21 изкачвания, който държеше заедно с други двама шерпи - Таши Мендева (48 г.) и Апа Шерпа (59). Последните двама обаче прекратиха своите катерения.

Ками Рита има общо 34 изкачвания на осемхилядници, сред които са К2, Лхотце, Манаслу и Чо Ойю.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Скатов се насочва към четвърти осемхилядник за годината

05.09.2019

35
Непал променя правилата за изкачване на Еверест

16.08.2019

1550 4
Бивш джудист стана осмият българин с три изкачени осемхилядника

26.07.2019

34

Коментари

Звън®
снимка на Звън®

Браво на Ками Рита - пролетария алпинист! Шерпите с над 20 изкачвания на осемхирядници имат право на пенсия, според правилата на непалското социално осигуряване. Ками Рита смята да се катери поне още един сезон. След това той ще открие палатка за бърза закуска в близост до ледопада Кхумбу. Този район е любим за разполагане на междинни лагери на експедициите катерещи Еверест откъм Непал. Ками Рита ще предлага любимите на непалци тестени кнедли момо. Те се приготвят от пшенично брашно без закваска и се варят със зеленчукова или месна плънка, подправени с чесън, кимион и кориандър. Поднасят с различни сосове на доматена основа. Ками Рита е в крак с модата - той ще предлага най-новите атрибути, по които е пощуряла част от алпинистката общост. Това анални наконечнсти, които правят изкачването на върха уникално. Всички накрайници са в лимитирани серии, сертифицирани са и се изработват от био-зеленчуци: моркови, целина, хималайски алабаш и царевица гундрук. Ками Рита споделя, че при многобройните си изкачвания с експедиции забелязва, че все по-често среща алпинисти, които само привидно са мъже, а инак имат типично поведение на бхари - женска коза. 

 

- Не знам на кой бог се кланят, но са изключително извратени - споделя шерпа Рита и продължава - Виждал съм ги да си правят серфита как тъпчат в задниците се сукути (сушено козе месо, съчуански пипер, брашно от елда и ечемик) или ферментирали листни зеленчуци.  После ги постват и жадуват лайкове, мамицата им поганска! Какви ли не щуротии правят само и само да ги забележат!

 

За подобни извратеняци находчивият шерпа ще предлата услугата онождане на алпинист в базовия лагер.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×