Медия без
политическа реклама

Шефът на НОЩ: Шалът и шлемът не могат да заместят маските

По-високият клас маски е препоръчителен, но трябва да се намерят механизми да се осигурят за хората, коментира ген. Мутафчийски

27 Яну. 2021
Ген. Венцислав Мутафчийски
Илияна Кирилова
Ген. Венцислав Мутафчийски

Трябва да се намерят механизми да се осигурят маски от по-висок клас за хората, които не могат да си позволят доста по-високата цена. В този дух се изказа пред Би Ти Ви шефът на Националния оперативен щам ген. Венцислав Мутафчийски. Както писахме вчера, от 1 февруари България също завишава изискванията към предпазните средства, с които ще се влиза в затворени обществени места - там вече няма да се пускат хора, които вместо маска носят шлем, шал или кърпа. За разлика от други страни обаче, където заради новия щам вече се изключва употребата на платнени и домашно направени маски, у нас такова изискване не се обсъжда, нито пък има вероятност да се направят задължителни маските от по-висок клас както направи Австрия. В новата заповед на здравния министър е упоменато, че в затворени обществени места ще се влиза задължително със "защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба".

Нито шаловете, нито шлемовете могат да изиграят ролята на маска, коментира Мутафчийски. По-високият клас маска е препоръчителен, тя наистина пази по-добре и защитава човек да стигне здрав до ваксинация, допълни той. Тези маски обаче в момента струват минимум 3 лв., а са за еднократна употреба. На въпрос как един пенсионер може да си позволи да даде половин пенсия за маски, шефът на НОЩ коментира: "Трябва да се намерят механизми в тази насока, ние нямаме такива правомощия". В Германия например от декември правителството предоставя маски от клас FFP2 на възрастното население, Австрия също обещава да ги направи достъпни за всички. У нас въпросът въобще не е повдиган досега.

"Личното ми мнение е, че заведенията не трябва да отварят преди 1 март", коментира шефът на НОЩ. По деветстепенна скала за риска от заразяване баровете и нощните заведения са на върха на пирамидата - с 9-а степен риск от заразяване, посочи той. Ресторантите са в следващата група - рискът от заразяване е 7-8. При ресторантите с външна площ рискът от заразяване е минимален - около 3. "Фитнесите са много опасно нещо, хипермаркетите са с опасност 4", каза Мутафчийски. У нас обаче собствениците надделяха и фитнесите отварят от 1 февруари при запълване на 50% от капацитета.

По другата скала - на Оксфорд за тежестта на ограниченията, нашите мерки са с тежест около 65% - не са толкова стриктни и всеобхватни, по думите на шефа на НОЩ. Този процент обаче се постига с училищата, моловете, детските градини и нощните заведения и носенето на маски, а само носенето на маски дава само 15% строгост на мерките.

Новият щам на вируса е у нас - доказан е в осем проби в София и провинцията. "Не можем да кажем кога той ще доминира в предаването, но ако съдим във Великобритания, където това стана за около 2 месеца, това е доста алармиращо, защото според различни източници той е между 30 и 70% по-заразен. Колкото повече критични места се допускат, толкова повече вероятността за експоненциално разпространение на заразените е по-голяма", каза Мутафчийски. Той даде пример, че новият вариант на вируса е довел до промяна на дефиницията за близък контакт във Великобритания. За контактен във Великобритания вече се смята човек, който е бил повече от 15 минути (акумулирано време, а не наведнъж без прекъсване) на разстояние до 2 метра от потвърден случай на COVID-19 (при 1,5 м досега).

"Ние сме в прекрасна кондиция, чудесна кондиция. Една от четири държави в Европа в оранжевата зона сме - Гърция, България, Финландия и Норвегия. Всичко друго е в червена и тъмно червена зона. Не знам защо толкова искаме да излезем оттам", коментира Мутафчийски исканията за отваряне. За ситуацията в болниците той посочи, че в момента ВМА "пращи по шевовете от пациенти без COVID-19", след като бяха възстановени плановият прием и операциите.

Мутафчийски описа как се е проявил ефектът на ваксината при него. "Около десетия ден след първата доза нямах никакви признаци нито на антитела, нито на клетъчен имунитет. Към 15-ия ден имаше съживяване на клетъчния имунитет, а след второто убождане вече имам протективна доза антитела - над 77% при минимум 30% и много добър и напрегнат клетъчен имунитет", обясни той. Шефът на ВМА посочи, че все още има много неизвестни, но при първите доброволци с ваксината на "Пфайзер" имунитет вече има седми месец. По другия въпрос без отговор - заразен ли е за околните ваксинираният човек, Мутафчийски обясни, че е факт, че при подаване на вируса в носоглътката, имунната система трябва да се задейства и да неутрализира вируса.

Шефът на НОЩ изтъкна и нещо, което обикновено се подминава при коментарите за ваксините: "Всички разработки дават 100% сигурност да не прекараш тежко заболяването. "АстраЗенека" дава много по-малка сигурност от заразяване - 70-75% сигурност от заразяване, но 100% сигурност от прекарване на тежка форма на заболяването". "Ако ние вземем всички ваксини, които ни се полагат чрез квотния принцип, ще разполагаме с 12 млн. ваксини, колко още трябва да вземем  - за делник, за празник и за рожден ден?", коментира той по повод въпросите ще купим ли и руска ваксина.

От 1 февруари България също завишава изискванията към предпазните средства, с които могат да се посещават закрити обществени места. От този ден в тях ще се влиза задължително със защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба.