Медия без
политическа реклама

Рязък скок на новозаразените - вече са 6252 за денонощие

Асена Сербезова: Ние сме в една лодка, нека не я клатим и да стигнем заедно брега

05 Яну. 2022Обновена
Илияна Кирилова колаж

6 252 са новите случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа. Положителни проби са 14.6% от направените 42 828 теста, показват актуализираните данни на Единния информационен портал към полунощ. Числата са показателни за това, че предстои нова вълна от Covid-19, тъй като само за ден броят на положителните тестове е нараснал с 3,6%.

Най-много са новите случаи в София - 1 873, следват областите: Пловдив - с 535 и Варна - с 436 новоинфектирани.

Бързо расте и броят на пациентите с COVID-19, чието състояние налага болнично лечение. Хоспитализираните вече са 4 477 души, а 468 са в интензивно отделение. Като излекувани за 24 часа са отчетени 1 340 души, починали са 157.

През последното денонощие са били поставени 24 947 ваксини. Общият брой на хората със завършен ваксинационен цикъл у нас вече е 1 921 662. 

"С избора, който правим можем да облекчим или да натоварим здравната система в навечерието на поредната вълна. Всички искаме да живеем в добро здраве с тези, които обичаме. Единствената разлика между нас се обуславя от страхове, фалшива информация, недоверие, форма на бунт и какво ли още не, противопоказания за ваксиниране (малко са, но ги има), но накрая опира до разликата на рентгеновата снимка – белите дробове на ваксиниран и неваксиниран за ковид", написа здравният министър Асена Сербезова.

В пост във Фейсбук тя припомня, че "тази “банална настинка”, както я наричат някои, а други отричат дори съществуването й доведе до сериозен ръст на смъртността, вероятно поради причини от комплексен характер, включително и поради нивото на здравна просвета, наличие на хронични нелекувани адекватно заболявания, неспазване на мерки, състояние на здравната система и прочее". 

"Можете да давате на хората около вас информация, кажете им мнението си, но не се налагайте, защото можете да промените съдбата на някой, като подхраните страховете му. Тези, които са направили избора да не се ваксинират, нека не налагат този избор, нито пък да го използват за политически цели или пък за да “блеснат” на телевизионния екран. Нека не събират пари от страховете на хората, защото това са кървави пари. Независимо от нашия избор ние сме в една лодка. Нека не я клатим, защото морето и без това е бурно... Да стигнем до брега заедно, защото бряг има и никоя криза не е вечна....", пише още Сербезова.

"Заедно сме. Дали ни се иска или не, но сме в една “лодка”. Споделяме една съдба. Борим се с едни и същи трудности, макар по различен начин. Разчитаме на една и съща система, макар различно да вярваме в нея. Накрая можем да “опрем” до науката, макар да имаме различно отношение към нея. Толкова различно, че да позволим това различие да ни разделя в ежедневието ни. Толкова различно, че да ни предопредели различна съдба", заявява здравният министър.

Премиерът Кирил Петков поздрави днес здравния министър Сербезова и заяви, че целите на правителството са да бъдат спасени максимално повече животи, да се направи всичко възможно, за да не затворя икономиката и децата да учат присъствено в клас. 24 747 ваксинирани има само за вчерашния ден, подчерта премиерът и съобщи, че от началото на новата програма над 130 хиляди са ваксинираните граждани.

Министърът на външните работи Теодора Генчовска е дала положителен резултат при направен PCR тест за Covid-19, съобщиха от МВнР. Тя е ваксинирана с две дози от ваксина срещу коронавирус.

Министър Генчовска ще остане под лекарско наблюдение. С нейна заповед функциите на министър ще изпълнява заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова.

Ключови думи:

Covid, данни, вълна, епидемия, скок

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?