Медия без
политическа реклама

Путин и Кадиров спорят коя е най-красивата джамия

01 Септ. 2019

Руският президент Владимир Путин обяви пред чеченския лидер Рамзан Кадиров, че най-красивата джамия в света се намира в Санкт Петербург, съобщи агенция ТАСС.

Малко преди това Рамзан Кадиров обясняваше на руския си колега как наскоро откритата джамия в чеченския град Шали, наречена "Гордостта на мюсюлманите", е не само най-красивата в света, но и най-голямата в Европа.

След изказването на Путин обаче Кадиров отстъпи, казвайки, че "с държавен глава не се спори". Освен това благодари на Путин за подкрепата за изграждането на джамията - от името на десетки мюсюлмански учени и мюфтии. "Те ме помолиха да ви предам тяхната голяма признателност за това, което правите в подкрепа на ислямския свят", каза Кадиров.

Джамията  "Гордостта на мюсюлманите" бе открита официално на 23 август. Тя е разположена на територия с площ над пет хектара, недалеч от архитектурния комплекс "Шали-Сити", на 30 км от Грозни. От четирите й страни се извисяват минарета с височина 63 метра, куполът на джамията е висок 43 метра.

Молитвеният храм е построен със средства от фонда на името на първия президент на Чеченската република Ахмад-Хаджи Кадиров. Сградата хармонично се вписва в архитектурата на града. Облицована е със снежнобял мрамор, специално докаран от гръцкия остров Тасос. Материалът се отличава със специфична светлоотразителна способност, осигуряваща поносима температура и при много големи горещини.

 

Джамията в Санкт Петербург е строена в периода 1910 г. - 1913 г. Неин архитект е Николай Василиев, а средствата за строежа са предоставени от емира на Бухара Сеид-Абдул-Ахад-хан. Василиев ползва като модел гробницата на Тамерлан, като  удължава купола и прави специални реконструкции на покрива - тъй като традиционният за джамиите покрив при санктпетербургските зими не би могъл да издържи на натиска на снежната шапка. Флоралните орнаменти на двете фасади и минаретата повтарят най-добрите образци на бухарската архитектурна школа, макар че са правени изцяло в Санкт Петербург.

Джамията е открита по време на честването на 300-годишнината на династията Романови. От 1940 г. до 1956 г. служи за склад за лекарства, но след това отново е върната на вярващите мюсюлмани. 

Немюсюлманите могат да разгледат джамията само по време на специално организирани туристически обиколки.

 

Източник: News.bg

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата