facebook
twitter

Горещи новини

Прокуратурата разследва "Пловдив Европейска столица на културата"

Събирали се доказателства срещу представител на фондацията за сключване на неизгодна сделка
561

Пловдивската окръжна прокуратура образува досъдебно производство за извършено престъпление от неназовано лице от Фондация "Пловдив - 2019" във връзка с откриващото събитие на Европейската столица на културата, съобщава БНТ. Държавното обвинение събира доказателства срещу представител на фондацията, за това, че е сключил умишлено неизгодна сделка по повод пищната церемония в началото на годината.

азследването е в начален етап. Само седмица след откриването на Европейската столица на културата през януари обаче, прокуратурата в Пловдив образува проверка за неправомерно изразходване на 2,2 млн. лв. Срокът на проверката беше удължаван няколко пъти, а междувременно агенцията за държавен финансов контрол констатира 7 нарушения при сключването на договорите за обществените поръчки за церемонията.

Сега на базата на докладите - и от прокуратурата, и от АДФИ, наблюдаващият прокурор е преценил, че има събрани достатъчно данни, за да започне досъдебно производство. Първоначалният срок за събиране на доказателства е два месеца. 

"Досъдебното производство е образувано за това дали е извършено престъпление. В случай, че бъде установено, че такова е извършено и бъде установен неговият автор, то той би придобил качеството на обвиняем. В случай, че бъде доказано деяние - сключване на неизгодна сделка, законодателят е предвидил наказание лишаване от свобода в размер от една до шест години, както и лишаване от права", обяви Галина Андреева, зам.-окръжен прокурор на Пловдив:

"Докладът на АДФ е в община Пловдив от няколко месеца. Многократно е четен - както от експерти, така и от юристи. Няма нещо, което да бъде квалифицирано като престъпление и ще ми бъде много интересно и аз да видя на какво стъпва прокуратурата. Оперативната отговорност на работата на фондацията е в хората във фондацията. Управителният съвет не носи оперативна отговорност за сключване на договори и други неща", твър се Иван Тотев, бивш председател на УС на Фондация "Пловдив 2019":

От Фондация "Пловдив 2019" днес не излязоха със становище. От там заявиха, че ще коментират след като приключи с производството на прокуратурата.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Прокуратурата разследва дали някой е "джуркал" дела

03.04.2020

Обновена

873 3
Съд нареди мъж под карантина да се следи с електронна гривна

02.04.2020

Обновена

3609 34
МВР наложи глоби за 4 милиона лева за разходки в парка

01.04.2020

Обновена

9587 30

Коментари

Simplicissima
снимка на Simplicissima

на Просуратурата Им ѝ трябваше една година, за да измисли кой да опере пешкира в Пловдив

 

за София бяха по-пъргави и сега Кусев се пОти, а Фандъка е целия в бело

 

майните пак ще има за какво да завиждат на шопето

 

ЗА: Пловдив -- столица на България ??

 

Стефан Велков

Прокуратурата щяла да разследва!? Щяла!

Ей хора! Къде сме ние? Ние, пловдичани и всички българи? Ние сме ограбени! Ограбени духовно. Понижиха ни самочувствието на жители на град с хилядолетна, не само календарна, но и истинска, културна история. За което Пловдив бе избран за Европейска столица на културата, а не заради измислени проекти, пък били те капани, Столипеново и тютюневи складове.

Интересно е, ако направят анкета сред гражданите на Европейския съюз, на които Пловдив трябваше да им бъде столица на културата, какво получиха от нас? Какво научиха от нас и за нас?

Какво ще се получи от такава анкета? Интересно, но и много неприятно. Получиха много малко. Колкото и българите.

 

Не е въпросът за откраднатите пари. Пари са се крали, крадат се и ще се крадат. Проблемът е, че откраднаха шанса на нашия хубав град  и на България да се покаже пред европейците в истинската си културна светлина, каквато си има, въпреки некултурните управляващи. 

Жалко, много жалко, че Пловдив не може да случи на тези управници, които да спомогнат да се равним по другите европейци. Дори без да сме столица на каквото и да е било. Ограбиха ни шанса! 

Nashenec

Е да де, ама като в София и вие си гласувахте за герберите.

Мордехай Вануну

Пловдив "Европейска столица на културата" ми звучи като "Марица Хайуейз" да е магистрала, "Литекс Тоуърс" да са кули... Т.е. никак не звучи, защото няма как да е истина. Апропо, европейците знаят ли? 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×