Quantcast

Медия без
политическа реклама

Последно: Заведенията ще работят до 23:00 ч. от 7 септември

Кацаров отпусна още един час на местата за хранене и развлечение

02 Септ. 2021Обновена
Брифинг на здравния министър

Брифинг на здравния министър Стойчо Кацаров за коронавируса у нас

Posted by bTV Новините on Wednesday, September 1, 2021

От 7 септември ресторантите и заведенията за хранене ще работят от 7:00 до 23:00 часа. Това в крайна сметка предвижда заповедта с нови ограничителни мерки, която тази вечер издаде здравният министър Стойчо Кацаров. Това е с един час повече от обявеното по-рано днес.

В окончателната заповед има още една отстъпка спрямо заявеното тази сутрин - за провеждането на музикални и други фестивали, събори, фолклорни инициативи и пр. Сутринта бе обявено, че те се преустановяват. Сега обаче е уточнено, че се преустановяват само тези събития, които нямат определени седящи места и входът е неограничен.

От следващата седмица министерството променя леко вида на мерките - досега се определяше само процент на запълване на капацитета, което обаче трудно може да бъде проследено. Сега при част от ситуациите се определя и до колко души може да има в дадено помещение, а за ресторантите и нощните заведения ще има изискване за отстояние - 1.5 м между облегалките на столовете на съседни маси, и за максимум шест души на маса. Тези условия биха били по-лесни за контролиране, друг е въпросът имат ли сили и желание регионалните здравни инспекции да проверяват, защото заведенията открито бойкотират ограниченията.

От ограничението в работното време произтича, че нощните заведения няма да могат да работят.

В заповедта отново е предвидено облекчение за чисти от COVID зони, само че за тях вече няма да има никакви ограничения, докато досега те имаха право да работят на 50% от капацитета. Това ще е възможно при наличие на 100% персонал с валиден цифров COVID сертификат - ваксинация, доказано преболедуване или отрицателен резултат от тест за COVID-19, както и посетители, отговарящи на същите условия, посочените дейности могат да работят при 100% капацитет. Прави впечатление, че МЗ вече допуска и антигенни тестове, направени до 48 часа преди посещението - досега се изискваше само PCR-тест, който е много по-скъп.

За чисти от COVID зони и събития могат да се обявяват ресторанти и заведения, спортни зали, клубове, плувни басейни, фитнес центрове, центрове, школи и други обекти за танцово и музикално изкуство, музеи, галерии, кина, театри, циркови представления, конгреси, конференции, образователни и езикови центрове. Заповедта обаче мълчи какво ще се прави с децата, които са основните посетители на част от тези обекти, но не подлежат на ваксинация.

Окончателните мерки, които влизат в сила след празниците - от 7 септември, и ще важат до 30 октомври, са следните:

1. Провеждането на присъствени групови занятия в езикови, образователни и други обучителни центрове и школи се допуска при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м и не повече от 10 човека в помещение и носене на защитни маски.

2. Преустановяват се посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца.

3. Конгреси, конференции, семинари, симпозиуми, обучения и др. се допускат при използване на не повече от 30% от капацитета на помещението и с до 30 участници, при спазване на физическа дистанция и носене на защитни маски.

4. Преустановява се провеждането на тимбилдинги и други организирани групови мероприятия с такъв характер в трудови колективи.

5. Провеждането на конкурси и изпити се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на помещението, с до 30 участници, при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м и носене на защитни маски.

6.  Преустановява се провеждането на всички масови мероприятия, като музикални и други фестивали, събори, фолклорни инициативи и други с такъв характер, при които присъстващите не са организирани с определени седящи места и входът (участието) е неограничен.

7. Посещенията на кина, театри, циркови представления, концерти и други сценични прояви на закрито се допуска при използване на не повече от 50% от капацитета на помещенията, заемане само на седящи места през едно и носене на защитни маски.

8. Посещенията на музеи и галерии се организират като се допускат не повече от 1 човек на 8 кв. м, при спазване на физическа дистанция и носене на защитни маски.

9. Посещенията в центрове, школи и други обекти за танцово и музикално изкуство се допускат при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията и с до 10 човека в помещение.

10. Провеждането на спортни състезания с професионален характер на закрито се допуска без публика.

11. Провеждането на спортни състезания с професионален характер на открито се допуска с публика при заемане на не повече от 30% от капацитета, използване само на седящи места при заемане на всяка трета седалка и носене на защитни маски.

12. Посещенията на фитнес центрове се допускат при използване на не повече от 30% от капацитета на всяко помещение и спазване на физическа дистанция и носене на защитна маска от персонала.

13. Посещенията в спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси се допускат само за индивидуални спортове при използване на не повече от 30% от капацитета им и спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. Провеждането на колективни спортове на закрито се преустановява, с изключение на тренировки и състезания за картотекирани състезатели професионалисти.

14. Посещенията в балнеолечебни, СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове се допускат при използване на 30% от капацитета им, спазване на физическа дистанция, носене на защитни маски за лице при услуги, допускащи тяхната употреба, и създаване при възможност на график за индивидуално ползване на услугите.

15. Посещенията в заведенията за хранене и развлечения, игралните зали и казина се допускат само в часовия интервал от 7,00 ч. до 23,00 ч. при спазване на отстояние от 1.5 м между облегалките на столовете на съседните маси, допускане на не повече от 6 души на една маса и носене на защитни маски от персонала.

16. Провеждането на събирания от частен характер се допуска с участието на не повече от 30 лица на закрито и 60 лица на открито.

17. Физическите и юридически лица - собственици или управители на търговски, административни или други обекти, предоставящи услуги на гражданите, създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 8 кв. м. 

18. На пазари, тържища, базари и изложения се създава организация за еднопосочно движение, осигуряване на контрол на влизащите лица и допускане на не повече от 1 човек на 8 кв. м и носене на защитна маска от работещите и посетителите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма място за паника, ситуацията е сериозна, но не е излязла от контрола ни. Ниското ниво на ваксинация обаче налага нови мерки. Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров на брифинг за противоепидемичните мерки в страната. С него са съветниците му, сред които и проф. Мира Кожухарова, както и директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. Отсъства обаче главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който бил в болнични.

Последното място по ваксинации ни отрежда първо място по смъртност, повтори министърът. Въпреки вълната, ваксинацията продължава, създали сме условия за това, увери той. 85% от починалите са хора над 60-годишна възраст, затова продължаваме да настояваме да се ваксинират възрастните хора, каза още Кацаров.

За училищата здравният министър коментира: "Училищата ще започнат присъствено. Децата не са длъжни да плащат цената на това, че ние възрастните не направихме така, че да се ваксинират учители и родители". Това не отговаря на насоките на МОН за затваряне на училищата в тъмночервени зони, каквато е например Търговище. Кацаров обаче заяви, че за момента не вижда смисъл от локални мерки, макар че допусна възможност те да се налагат от местните власти. Той каза, че ако се предложат доброволни тестове в училищата, те ще са от най-щадящите - със слюнка.

На брифинга зам.-министър Александър Златанов разказа как местните власти саботират на места спазването на мерките. Той даде пример за ресторант, който при заявен капацитет от 50 места, е имал 47 посетители. РЗИ налагат глоба, но тя се обжалва в съда и той я отменя, тъй като междувременно кметът на населеното място е увеличил капацитета на заведението от 50 на 150 места.

Прави впечатление, че министърът накара заместника си да прочете предложенията "бавно и изразително", въпреки че заповедта се подписва от него. Въвеждаме тези мерки с голямо нежелание, отбеляза Кацаров. Той призова хората да ги спазват, защото от това зависи докога ще бъдат в сила. Ограниченията могат да бъдат коригирани и затегнати - колкото и да не желаем да ги налагаме, няма да допуснем претоварване на здравната система, увери министърът.

 

РЕАКЦИЯ

Собствениците на заведения веднага реагираха като обявиха, че ще бойкотират заповедта на здравния министър, ако бъде забранена работата след 22 часа, с което на практика се затварят всички нощни заведения.

Освен това от бранша настояват проверяващите ги държавни служители също да предоставят сертификат за ваксинация или отрицателен PCR тест, за да имат достъп до търговските обекти. "Как си представят, че ще идват на проверка служители на държавната администрация, хора, които няма да са ваксинирани, и ще ни проверяват за това дали ние сме ваксинирани. Ами ние няма да ги пуснем, тука ще се стига до ексцесии", коментира Емил Коларов от Сдружението на заведенията.

 

ТРЕТА ДОЗА

До края на деня България очаква отговор от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) за въвеждането на трета доза за определени рискови групи. Силно препоръчително е тези хора да се имунизират с трета доза, коментира проф. Ива Христова.

По-късно от МЗ оповестиха съображения на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и на самата лекарствена агенция, публикувани в технически доклад. Това все още не е решение да се пристъпи към трета доза - то трябва да бъде застъпено в продуктовата информация на ваксините.

Според центъра и ЕМА въз основа на наличните към момента данни няма спешна нужда от прилагане на бустер дози от ваксините срещу COVID-19 на напълно ваксинирани лица от основното население. При хора със силно отслабена имунна система вече трябва да се обмислят допълнителни дози като част от тяхната първична ваксинация. Докато ЕМА оценява съответните данни, държавите-членки могат да обмислят подготвителни планове за прилагане на бустер и допълнителни дози ваксини, се посочва в доклада.

Още за доклада и за това къде се прилага трета доза:

В момента няма спешна нужда от прилагане на бустер дози от ваксините срещу COVID-19 на напълно ваксинирани лица от основното население, но при хора със силно отслабена имунна система вече трябва да се обмислят допълнителни дози.

 

Ключови думи:

COVID-19, мерки, Стойчо Кацаров