Медия без
политическа реклама

По-ниската скорост намали загиналите по пътищата във Франция

Испания също взима мерки за черната статистика, Германия обаче се отказа да ограничава шофьорите по магистралите

29 Яну. 2019
https://www.thelocal.fr

Броят на жертвите на катастрофи по пътищата в европейската част на Франция е достигнал рекордно ниско равнище през миналата година, когато са загинали 3259 души, съобщи премиерът Едуар Филип, цитиран от агенциите. Поне 116 живота са били спасени с намаляването на скоростта по второстепенните пътища, уточни премиерът. Ограничението на скоростта до 80 км/ч, въведено на 1 юли миналата година, е силно оспорвано, особено сред поддръжниците на движението на "жълтите жилетки", които протестират от ноември миналата година срещу данъчната и социалната политика на правителството. Филип подчерта, че има възможност за дискусии по този въпрос в рамките на големия национален дебат, започнат неотдавна от френския президент Еманюел Макрон в опит да уталожи гнева на "жълтите жилетки". "Всички, които дойдат да направят предложения за запазване и дори подобряване на тези вече добри резултати, ще бъдат добре дошли. Подет е голям дебат, ще има място за предложения", увери премиерът.

В отвъдморските територии на Франция са били отчетени 244 смъртни случая при катастрофи. Общо това прави за цяла Франция 3503 души. С това резултатите през миналата година надхвърлят тези от 2017 г., когато при катастрофи загинаха само 3427 души, но 2018 г. се оказва втората година с най-ниска смъртност по френските пътища. Всички други индикатори сочат спад: броят на катастрофите е спаднал с 4,8 на сто, броят на ранените - с 5,4 на сто. Броят на ранените, приети в болница, е намалял с 24,8 на сто. "Горди сме с резултатите и с тези спасени животи", подчерта Филип.

Според правителството резултатите са щели да бъдат още по-добри, ако радарите по пътищата не бяха станали обект на вандализъм в рамките на движението на "жълтите жилетки", които се противопоставят на въведеното ограничение на скоростта. Според протестиращите радарите символизират "рекета" от страна на държавата. Вътрешното министерство съобщава, че 60 на сто от радарната мрежа е била извадена извън строя. Досега разрешената максимална скорост по този тип пътища беше 90 километра в час. Сега според разпоредбата тя става 80 километра в час по всички двупосочни пътища, с по едно платно във всяка посока, без централен разделител (мантинела, бариера, насип и др).

Испания понижава максималната скорост по националните пътища от 100 на 90 км/ч, за да намали броя на произшествията, предаде Франс прес, като цитира изявление на министерството на развитието. Ограничението влиза в сила от днес за така наречените "конвенционални пътища", тоест национални двупосочни пътища без централен разделител, уточни министерството. То уточни, че именно на този тип пътища са станали средно около 77 до 80 на сто от катастрофите в Испания за последните пет години. От общо 1321 загинали при катастрофи по испанските пътища през 2017 г., 1013 са загубили живота си именно на такива пътища, посочи министерството. През миналата година катастрофите по тях са взели 877 жертви. "Много от тези катастрофи са свързани със загуба на контрола поради прекалено висока скорост", подчертаха от министерството на развитието. От там напомниха, че тенденцията в ЕС е скоростта по подобни пътища да се ограничава до 90 км/ч, а някои страни, включително Великобритания и Швеция, са я ограничили до 80 км/ч.

Германското правителство изключи днес възможността за ограничаване на скоростта по магистралите в страната до 130 километра в час, като така сложи край на дебати, предизвикани от комисията, натоварена да определи мерки за ограничаването на въглеродните емисии. По думите на правителствения говорител Щефен Зайберт ограничаването на скоростта не е засегнато в коалиционното споразумение между трите управляващи партии Християндемократическия съюз (ХДС), Християнсоциалния съюз (ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП). Германия е единствената европейска страна без ограничение на скоростта по автомагистралите. Има други мерки, които могат да се вземат за ограничаване на емисиите въглероден диоксид, каза Зайберт.

Ограничаването на скоростта не допринася кой знае колко много за климатичното равновесие и не е единственият инструмент за защита на климата, посочи говорител на министерството на околната среда. Заключенията на комисията за климата не се очакват по-рано от март, отбелязва ДПА. При работата й вниманието е насочено върху това дали правилата за движение могат да окажат влияние върху климатичните промени. Зайберт заяви, че няма да бъдат вземани мерки, преди комисията да представи препоръките си. Според неотдавнашно проучване 51 процента от германците биха подкрепили ограничаването на скоростта по магистралите до 130 километра в час, а 47 процента са против всякакви ограничения.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Франция, загинали, пътищата

Още по темата