facebook
twitter

Горещи новини

Петър Мутафчиев: 200 млн. лева ще струва подръжката на тол системата

925
БГНЕС архив

Около 200 млн. лв. ще излезе изцяло разходът за изработването на тол системата, прогнозира пред БНР Петър Мутафчиев – председател на Балканския форум за транспорт и инфраструктура и бивш транспортен министър в правителство на БСП.

„Докато няма ясни параметри от самото правителство – какъв ще бъде обхватът на тол системата в България, колко километра пътища ще бъдат там, докато не се направи сметката и още веднъж не се каже какви пари те ще очакват и откъде ще допълнят липсващите средства, за да може да се извършва ремонт на всички пътища в България, включително да строят автомагистрали, докато не се каже ясно от какви такси ще се започне – няма излизане от кашата, в която в момента се намира България, включително перспективата за транспортния автомобилен бранш в България“, коментира той в интервю за предаването "Неделя 150" на Националното радио.

Убеден съм, че те не са готови дори за сериозно тестване на тол системата, каза Мутафчиев. Според него са използвали превозвачите, за да отложат и да имат малко повече време за доизграждане на системата.

Среща по темата се проведе и в кабинета на премиера. На нея присъства и председателят на Националния съюз на превозвачите Красимир Лалов. Той разказа: „Срещата беше информационна. На нея ние първо поискахме да разберем каква е философията на тол системата – това го искаме от 4 години. Само че отговор по този въпрос нямаме. След това искахме да знаем с тази философия дали ще се покрият нуждите. Третото основно нещо е, че ние искаме тол системата да бъде направена с философията на всички европейски страни“. Според него в момента се прави "тюрлю гювеч". Лалов подчерта и лошото състояние на пътищата в България.

„Трябваше да се предложи единствено транзитните пътища с ясна санкция за чуждите автомобили, ако заобикалят тези транзитни пътища, т.е. те нямат право да вървят по други, а само по определения за транзитен и автомагистралите. Второ – ние поставихме въпроса да обсъдим каква част от акциза на горива ще бъде отделена за пътища. В момента в България акцизът е на най-ниско европейско ниво, а цената на горивата са същите като в страни, в които той е на средно ниво. Някъде изчезват 15 евро цента. Тези 15 цента дават 700 млн., които могат да отидат за пътища. Тогава им казахме – да видим как е ценообразуването на горивата. Това е национален въпрос. Тогава няма да има винетка, ще има тол такса за всички по автомагистралата, но българският гражданин ще знае, че когато плаща горивото, част от тези пари той ги плаща за това да има по-добри пътища и има право да иска от управляващите да поддържат пътя“.

По думите на бившия транспортен министър обаче тази идея не е приета. „Изведнъж се оплетоха два различни модела на таксуване, на отчитане на изминатите километри и на отчитане на това дали си си закупил винетка и на контрол, което много усложни изпълнението“, обясни той и подчерта, че управляващите са били предупредени включително от фирмата-изпълнител, че това е много сложно и то много трудно ще тръгне.

„Това е система, която ще отнема много от парите за поддръжката, които ще плащаме всички ние за пътища. Световната банка го каза – ако съберете 1,2 млрд., около 20% ще е разходът за тази система – за електронните винетки и тол системата – това е около 200 млн., което ние ще даваме за поддръжка. По данни на Световната банка – този тип система е една от най-ресурсноемките за поддръжка“, коментира Петър Мутафчиев.

„Те нямат данни за транзита през България. Нямат данни какви камиони влизат и излизат от България. Те просто залагат на едни цифри, които ще им изиграят много лоша шега, защото те не са верни“, добави Красимир Лалов.

Според Мутафчиев все още не сме готови и по винетната система.

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Нова "експертна група" ще смята тол таксите
90% от законите в парламента са писани "на коляно"

15.07.2019

Людмил Илиев

1697 5
Аврамова: Тол системата ще тръгне, когато тръгне

12.07.2019

Алиса Иванова

2486 9

Коментари

buratinob

Шегаджия!

Иска философия от Баце!

СЯ сметката е проста:

Ще турим една бариера ( образно ) и ще късаме билетчета, все ще остане нещо.😂

Stern

Трябваше да се предложи единствено транзитните пътища с ясна санкция за чуждите автомобили, ако заобикалят тези транзитни пътища, т.е. те нямат право да вървят по други, а само по определения за транзитен и автомагистралите.

И как ще бъдат задължени да карат единствено по посочените пътища? На основание коя европейска директива за (не)свободно придвижване?

Kurt Meyer

Тоя е бил мат, когато е споделял "мислите си".

дъртреалист

в България акцизът е на най-ниско европейско ниво, а цената на горивата са същите като в страни, в които той е на средно ниво. Някъде изчезват 15 евро цента. Тези 15 цента дават 700 млн., които могат да отидат за пътища.

вместо да бъдат опапвани всяка година.

Sapienti_sat

„Изведнъж се оплетоха два различни модела на таксуване, на отчитане на изминатите километри и на отчитане на това дали си си закупил винетка и на контрол, което много усложни изпълнението“,

 

Както обичат да казват рибарите, изграждащи транспортни системи: "Риба се лови в мътна вода". 🐠🐠🐠🐠

Влез или се регистрирай за да коментираш

×