facebook
twitter

Горещи новини

Отпадна задължението на адвокатите да докладват на ДАНС за свои клиенти

807

Депутатите окончателно одобриха промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари, с които отпада задължението на адвокатите да докладват пред Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) за съмнителни операции или сделки на свои клиенти. Този ангажимент предизвика недоволството на гилдията, след като бе въведен в началото на тази година, и дори се стигна до множество протести пред Висшия адвокатски съвет.

Причината – според адвокатите така те се превръщат в доносници и нарушават адвокатската тайна между тях и клиентите им, която е гарантирана от Конституцията. За да бъде взето компромисно решение се стигна до създаването на работна група, в чийто състав влязоха депутати от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, както и представители на ДАНС и Висшия адвокатски съвет, а прецизираните текстове бяха внесени от ГЕРБ.

Новите текстове предвиждат декларация за действителни собственици на фирми да подават само онези, които не са вписани в регистър Булстат или в Търговския регистър. С новите разпоредби отпада и задължението дружествата да внасят в спецлужбите вътрешните си правила срещу прането на пари. Те ще имат обаче на разположение половин година, след като ДАНС публикува рисковете на страницата си, да ги идентифицират и да ги включат в своите фирмени правилници.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Адвокатите настояват съдът да влезе в дигиталния XXI век

22.01.2020

355
Депутати предлагат да се развеждаме пред нотаруис

15.01.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

916 4
Депутати предлагат да се развеждаме пред нотаруис

Коментари

Хулиган

Споко!

Данаилчо вече стана министър и новите поразии друга Калинка ще ги твори в парламента.

За да бъдат после ремонтирани.

А всъщност, друго правосъдие и правораздание трябва да се приложи...

http://www.drago.info/index.php/2017/10/25/naglets...

труфалдин

Да продължим делото на ДС с други средства.

 

Много ме затрогва и вдъхновява Дани Умното. Не сме срещу делото на ДС, а само срещу наименованието.

Тодор1

Ами ако по този начин се укрие престъпление?

Нещо бая се поразгащиха адвокатите .

Примерно аз като не адвокат ,прост български гражданин разбера за сделка ,която би могла да навреди на РБ и не докладвам ще ми търсят ли после отговорност ?

Влез или се регистрирай за да коментираш

bool(false)