Медия без
политическа реклама

Оставки в БАБХ ще има, но след овладяването на кризата

30 са огнищата на африканска чума в страната към момента, обяви земеделският министър Десислава Танева

09 Авг. 2019
Десислава Танева
Илияна Кирилова
Десислава Танева

"Безспорно ще има кадрови и организационни промени, но не можем да ги направим в пика на заразата с африканска чума по свинете, когато ни трябват хора на терен." 

Това заяви пред БНТ министърът на земеделието Десислава Танева по повод проверката, назначена от главния прокурор в Агенцията по безопасност на храните и исканите оставки в агенцията от протестиращите свиневъди. Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на агенцията, след като е изгледал филма на журналистката Генка Шикерова "Война за трупове".  Танева заяви, че ведомството ѝ ще съдейства на прокуратурата и ще се съобрази изцяло с резултатите от проверката.

30 огнища на африканска чума тип домашна свиня са установени до момента на територията на страната, като те са основно в Северна България. Шест от тях са в промишлени свинекомплекси. Повечето нови случаи на вируса от последните дни са при дивата свиня, те са общо 33, обясни министър Танева.

От 2007 г. 12 държави членки на ЕС са с такива установени случаи и все още няма страна от тях, която да е излязла от списъка с този вирус. 12 години африканската чума не е изкоренена от стопанствата в Европа, посочи Танева. “Всичко, което е оставено да се произвежда, е само и единствено при условията на мерки за биосигурност. Това е целта, която ние имаме и трябва да постигнем, ако искаме да имаме местно производство. Трябва да бъдат изградени мерки за биосигурност и регистрации на тези стопанства – не е толкова трудно, нито толкова скъпо. Оттам насетне рискът от разпространение, от заразяване, поражения и икономически загуби силно намалява и се дължат компенсации за загубени животни. Благодаря на всички хора, които станаха съпричастни се включиха в борбата с африканската чума – усвоиха си месото, изчистиха стопанствата, и ние ще им предоставим финансов стимул в размер на 300 лв”, подчерта министър Танева.

Включително и в точки, в които има протести, има усвояване на месото в личните стопанства до 75%. Догодина всичко ще може да се репопулира в условията на мерки за биосигурност, допълни министърът. “При личните стопанства в рисковите 3-километрови зони, месото беше загробено, това е изискването. Те нямат мерки за биосигурност и на практика представляват вектор за разпространение на този вирус.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата