Quantcast

Медия без
политическа реклама

Омбудсманът видя несправедливост в системата бонус-малус

Според обществения защитник е необходима промяна в наредбата за работа на ВиК дружествата

15 Дек. 2019
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Националният омбудсман Диана Ковачева, която зае поста, след като той беше овакантен от Мая Манолова, е на мнение, че системата "бонус-малус", която влиза в сила от 1 януари, е несправедлива. Тя ще се отрази върху цената на "Гражданската отговорност", която ще поскъпне за нарушителите на пътя. Добросъветсните шофьори от своя страна трябва да плащат по-малко.

Според Ковачева обаче има размиване на отговорността между собственика на автомобила и действителния му водач. Така на практика е възможно да плащаш за чужди грешки. По нейни думи, ако си нарушител, много бързо "Гражданската отговорност" може да поскъпне за теб с 400%. За сметка на това, ако си добросъвестен, трудно получаваш максималната отстъпка. "Смятам, че системата не е изчистена докрай", уточни тя пред БНТ.

Омбудсманът коментира още безводието в Перник. Ковачева посочи, че е изпратила сигнали до Комисията за енергийно и водно регулиране и Министерството на околната среда, от където са ѝ отговорили, че часто от ВиК дружествата не спазвали инвестиционните си планове. Освен това са съобщили, че над 1 млн. куб. м са използвани над допустимото от яз. "Студена". Според омбудсмана е необходима промяна в наредбата за работа на ВиК дружествата. Тя добави, че е нужен механизъм, който да намалява цената на водата за крайния потребител, ако качеството ѝ е влошено.

Другата тема, която Ковачева засегна, е замърсяването на въздуха в София. По нейни думи е важно гражданите да бъдат информирани от институциите, когато фините прахови частици са над нормата. Добре било и улиците да се мият по-често. Общественият защитник все пак направи уточнението, че гражданите също трябва да бъдат по-добросъветсни и да не горят боклуци. "Трябва да се намери баланс между чистотата на въздуха и по-високия данък за автомобила. Трябва да е ясно, че парите, които плащаш в повече, се изразходват за мерки за по-чист възудх", коментира още Ковачева. 

Още по темата