Медия без
политическа реклама

Новозаразените с COVID са три пъти повече от излекуваните

С новата ваксина на AstraZeneka започва и третата фаза от имунизационния план у нас

07 Февр. 2021Обновена
Илияна Кирилова

За пореден ден новозаразените с COVID-19 у нас са повече от излекуваните. За последното денонощие 493 са новите случаи на коронавирус, което е три пъти повече от броя на излекуваните - 161. Това показват данните в единния информационен портал към полунощ.

При направени 5733 теста през изминалото денонощие положителни са 8.6% от направените проби. Починалите с Covid-19 са 9 души. В болница остават 3133 души. 281 са пациентите в интензивни отделения.

156 са поставените ваксини през последното денонощие и с това общият им брой е над 57 000. От тях 35% е повторното имунизиране. 

ТРЕТА ФАЗА 

Започва третата фаза на националния ваксинационен план - имунизацията на служители, отговорни за основни за функционирането на държавата дейности, обяви директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов. Тя ще се извърша паралелно с втората фаза.

Днес в столичните болници "Пирогов"  и "Александровска" започват имунизациите с ваксината на Oxford University/AstraZeneca. В събота у нас пристигнаха първите 28 800 дози от ваксината. Това е третата по вид ваксина, която се прилага в страната. Тя е аденовирусна и много по-лесна за съхранение и използване от ваксините на Pfizer/Biontech и Moderna,. Повечето страни-членки на ЕС обаче обявиха, че няма да прилагат ваксината на AstraZeneca за хора над 55 или над 65 години. В България властите твърдят засега, че ще е позволена за всички възрасти.

"В официалната информация в показанието няма ограничение за възрастта, единствено, че може да се използва за хора над 18 години. В клиничните изпитвания участниците над 55 г са били в по-ограничен брой, което не дава възможност да бъде оценена ефикасността. За тях е направено проучване на база имунен отговор, при което не е установена разлика спрямо останалите групи. Това дава възможност на Европейската агенция по лекарствата да дадат препоръка за използване на ваксината", обясни директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

При третата фаза ваксина срещу COVID-19 ще получат работещите в структурите от националната сигурност. Включени са и служителите на "Булбио" - държавната компания, отговорна за приемането, съхранението и разпределението на ваксините унас. Освен това започва ваксинация и на представителите на централните и районните избирателни комисии. "Има дози за всички желаещи от тази група. През февруари очакваме над 360 000 дози", увери Богдан Кирилов.

Той поясни, че във флаконите на доставените ваксини на AstraZeneca има 10 дози, готови за прилагане, без да е необходимо разреждане. Времето между първото и второто поставяне на ваксината е 12 седмици. На журналистически въпрос дали е възможно да се постави една доза от една ваксина, а втората да е друга, Кирилов отговори: „В съответствие с разрешението за употреба на трите одобрени ваксини, това не трябва да бъде правено. Нито едно от клиничните изпитвания за ваксините, за които ЕК е сключила договор, не включва такава комбинация“.

ОЩЕ ПРАТКИ

Утре сутрин трябва да пристигнат още 17 550 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech. Веднага след това те ще бъдат разпределени из страната.

Последвайте ни и в google news бутон