Quantcast

Медия без
политическа реклама

НАТО и Русия започнаха военни учения в опасна близост в Черно море

Руското МВнР определи провеждането на маневрите на Алианса като опасна идея, която ще получи реципрочен отговор и часове по-късно Москва извади бойни кораби в района

05 Юли 2019Обновена
EПА/БГНЕС архив

Два кораба на НАТО навлязоха в пристанището на Одеса в четвъртък, предава РИА Новости, цитирана от Фокус. Руската агенция пояснява, че действията им са част от ученията „Морски бриз“ 2019 г.
Съдовете са част от бойна група на Алианса, състояща се от четири кораба, която патрулира в Средиземноморието. 
Общите военни учения между Украйна и НАТО, носещи името „Морски бриз“ 2019 г., ще продължат до 12 юли.

Руското външно министерство определи провеждането на маневрите като опасна идея, която ще получи „реципрочен“ отговор от Москва. 

 Руските военни започнаха планирани учения в района на Черно море, където паралелно с това се провеждат маневрите на НАТО, носещи името „Морски бриз“, това съобщиха от пресслужбата на руския черноморски флот, предаде РИА Новости само часове по-късно. Агенцията съобщава още, че в руските учения ще участват около 10 кораба, в това число големите десантни съдове „Азов“ и „Цезар Куников“.

Корабите ще извършат маневри на морския полигон, а в края на ученията ще бъде проведена артилерийска и стрелба с ракети по специални мишени. 
Според официално разпространеното съобщение от Москва, „Групата кораби на черноморския флот ще продължат редицата мероприятия за контрол на дейностите на натовските морски съдове, участващи в учението „Морски бриз 2019“ в северозападната част на Черно море". 

Агенцията припомня, че в ученията на Алианса участват около 30 кораба, също толкова самолети и най-малко 900 души. От руското министерство на външните работи определиха маневрите на НАТО като опит за дестабилизация на ситуацията в региона. 
 

Ключови думи:

Одеса, кораби, НАТО

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?