Quantcast
МЗ: Следващите няколко дни ще са ключови | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

МЗ: Следващите няколко дни ще са ключови

В София може да се стигне до командироване на лекарски екипи от други градове
Обновена
5 838
 БГНЕС
Александър Златанов

"Изключително важно е да следим развитието на пандемията в следващите няколко дни. Ако продължим следващите дни с това темпо и се очертае едно високо плато, може би ще имаме възможността да не влезем в локдаун, но ако нещата продължават да ескалират – имайки предвид повече заразени, повече приети в болница, неминуемо ще се стигне и до локдаун, което е и последната мярка“. Това коментира днес пред БНР зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов.

"Следим нещата в динамика и ще вземем решението на базата на данните. Няма да конкретизирам точно число на хора в болница, за да решим за локдаун, защото следим много параметри - тествани, ваксинирани, капацитет на болниците", каза Златанов.

По повод последните два дни, в които имаме невиждан досега брой на нови случаи, зам.-министърът коментира, че наяве излиза скрита заболеваемост благодарение на многото тествания. Факт е, че за пръв път откакто сме в пандемия у нас се правят по 50 000 теста и повече - това е няколко пъти повече от обичайното. Също така обаче за пръв път имаме такъв пик без реален локдаун и разрешени масови събирания като концерти с многохилядна публика. За тези събития се изисква зелен сертификат, но у нас зелен сертификат вече се издава и на напълно незащитени хора - например след първата доза ваксина.

Според зам.-министъра натискът върху контролиращите органи в момента е огромен, но се пренасочва ресурс. Здравните инспекции наемат доброволци. Имаме над 150 човека в системата на РЗИ, които са извън щата и те сега се включват, каза той. "В момента е трудно да се определи в пика ли сме на вълната или слизаме, но се надявам ние да сме точно около пика и това да е най-тежкият момент на тази вълна и да го преодолеем", посочи още Златанов.

Зам.-министърът подчерта, че никой не упражнява натиск да не се обявява локдаун преди изборите. "Президентът е доста загрижен и мисля, че се опитва да ни насърчи да направим необходимото по отношение на мерките. Министърът на здравеопазването също. А иначе засега мерките са достатъчни и смятам да преминем през тази буря", коментира той. Вчера Златанов каза, че ако случаите надхвърлят 1000 на 100 000, а в болница има над 9000 души, ще се стигне до локдаун за неваксинирани и ограничаване на тяхното движение. Днес вече не се ангажира с точен праг, но увери, че ще се даде достатъчно ранно предупреждение, ако се тръгне към нов локдаун.

"Засега не отпада идеята децата от 1 до 4 клас да се върнат присъствено, ако се създаде една добра и безопасна среда в училище. Тук е важно да се видят възможностите да се правят тестове на учениците. Може и учителите да ги правят тестовете и тези неща ги обсъдим с тях. Нагласата в момента е да се върнат по-скоро учениците от долните класове", заяви още Златанов.

 

Ситуацията с болниците е най-тежка в София и във Варна

 

В София и във Варна ситуацията с изчерпващия се капацитет на болниците е по-тежка. В столицата има 45 реанимационни легла, които бързо се запълват. Тази бройка включва и около 15 интензивни легла в АГ болниците, но там не могат да се вкарват пациенти с Ковид. В някои болници има останали няколко бройки, каза тази вечер зам.-министърът на образованието Димитър Петров след среща с директори на лечебни заведения в София. С останалите легла няма проблем нито в София, нито в останалите области, увери Петров.

Предстои леглата за интензивно лечение да се увеличат с 50, като става дума за напълно оборудвани легла, каза зам.-министърът. Най-вероятно новите легла ще са разпръснати в 25 болници. Вариант е да се търси възможност интензивните легла да се оборудват с екипи от по-малките болници, които не работят с Ковид или от болници в съседни градове. Има нужда да се командироват лекари реаниматори, посочи Петров.

До дни в София може да бъде спрян плановият прием - някои болници вече пристъпиха към тази мярка. Няма да спре обаче хемодиализата и диагностиката и лечението на онкоболните. Плановият прием може да остане в малките болници, в които няма пациенти с коронавирус, обясни още зам.-министърът.

Има известен недостиг на респиратори и МЗ вероятно ще направи бърза доставка, каза Петров.

Още

Парламентът засега ще работи без зелени сертификати

07.12.2021

Обновена

1262
COVID-19: Излекуваните са с над 1000 повече от новозаразените

07.12.2021

1719
Само 7 области в страната остават в тъмночервената зона

06.12.2021

Обновена

3722